Karadeniz Bölgesi'nin tek Türkiye Kök Hücre Merkezi (TÜRKÖK) olan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 41. kök hücre naklini başarıyla gerçekleştirdi. Kök hücre bağışçısı olan genç Anıl Uludoğan, bu sürecin önemine dikkat çekerek herkesi bağışçı olmaya davet etti.
BAĞIŞÇILIK ÖNEMLİ BİR UMUT
Sağlık Bakanlığı'na bağlı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Türk Kızılay ile iş birliği içinde kurulan Türkiye Kök Hücre Merkezi, 11 ay içerisinde toplam 62 donör taraması gerçekleştirdi. Kök hücre bağışçısı 27 yaşındaki Anıl Uludoğan, "Bağışçı oldum, her zaman insan için umut vardır" dedi.
KÖK HÜCRE NAKLİ HAKKINDA BİLGİLER
Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Sude Hatun Aktimur, kök hücre bağışının nasıl yapıldığı konusunda bilgiler verdi. Mart 2023'te açılan aferez ünitesinin Kasım 2023 itibarıyla TÜRKÖK koordinasyon merkezi ile çalışmaya başladığını belirten Aktimur, "Kök hücre, santral bir damardan değil, koldan alınan kanla sağlanıyor. Kemik iliğinden parça alınmıyor. Kök hücre ihtiyacı doğduğunda öncelikle akraba içi vericiler taranıyor; uyumlu bir akraba yoksa akraba dışı bağışçılar devreye giriyor" ifadelerini kullandı.
KİŞİSEL DENEYİMLER
Bağışçı Anıl Uludoğan, Kızılay tarafından kendisine ulaşılarak kök hücre bağışı yapması için teşvik edildiğini söyledi. "Benim için de karşı taraf için de çok iyi bir şey olduğunu söylediler. Herkesin kök hücre bağışında bulunmasını bekliyorum" dedi.
TÜRKÖK'ÜN ÖNEMİ
Türkiye'de 8 ilde bulunan kök hücre merkezleri arasında yer alan Samsun, Karadeniz Bölgesi'nde tek TÜRKÖK olma özelliği taşıyor. Kök hücre nakli, lenfoma ve lösemi gibi birçok kemik iliği hastalığını tedavi etme imkanı sunarken, bu hastalıklarla mücadele eden ve nakil bekleyen hasta sayısının 2-3 bin civarında olduğu tahmin ediliyor.