Sanatçıların Boykotu Berlin’e Geri Adım Attırdı

İsrail’i eleştiren sanatçılara destek vermeme kararı alan Almanya, sanatçıların boykotunun peşinden geri adım attı. Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo “Maddeyi sanat içerikli özgürlüğe yönelik bir kısıtlama olarak gören hukuki ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım” dedi.

Almanya, İsrail'i eleştiren sanatçılara destek vermeme kararı alarak Filistin yanlısı sanatçıları kısıtlamayı planladığı adımları geri çekti. Berlin Kültür Senatörü Joe Chialo, bu ayın başlarında Uluslararası Holokost Anma İttifakı'nın (IHRA) İsrail'i 'ırkçı bir girişim' olarak adlandırmayı önyargılı bir antisemitizm tanımıyla eşleştiren bir maddeyi uygulama kararı açıklamıştı. Bu kararın ardından Strike Germany (Almanya'ya Boykot) hareketi, Alman kurumlarıyla çalışmama çağrısında bulunmuş ve Nobel ödüllü yazar Annie Ernaux'un da aralarında olduğu 500'den fazla isim bildiriyi imzalamıştı.

Sanatçılar, Almanya'da Filistin'e destek veren kişilere uygulanan baskıları kınamış ve etkinliklere izin verilmemesini eleştirmişti. Kitlesel protestoların ardından Alman hükümeti, 'ayrımcılık karşıtı finansman maddesi'ni iptal etme kararı aldı. Chialo ise Pazartesi günü, yürürlüğe girmesinden bir aydan kısa bir süre sonra, "yasal kaygılar" gerekçesiyle maddeyi askıya aldığını belirterek, "Geliştirilen maddeyi sanat içerikli özgürlüğe yönelik bir kısıtlama olarak gören hukuki ve eleştirel sesleri ciddiye almalıyım" açıklamasında bulundu.

STRIKE GERMANY: BU GEÇİCİ BİR ZAFER

Almanya’nın geri adımı, birçok sanatçının eserlerini Şubat 2024’te gerçekleşecek Berlinale Film Festivali’nden ve sergilerden çekmeye başlamasının peşinden geldi.

Öte yandan, Chialo’nun açıklamasına karşı boykotu başlatan Strike Germany sosyal medya hesaplarından şu açıklamayı yaptı:

"Bu geçici bir zafer, ama Berlin’e özgü IHRA maddesi yalnızca ulusal bir probleminin emaresidir. Bu haber ne olursa olsun, IHRA’nın 2017’de federal bir kılavuz olarak kabul edilmesi geçerlidir. IHRA’nın ülke çapında reddedilmesi çağrısında bulunuyoruz. Strike Almanya’dan yapılan çağrı değişmedi!"

FİLMLER BERLINALE’DEN GERİ ÇEKİLDİ

Sanatçılar Suneil Sanzgiri ve Ayo Tsalithaba , Berlinale’de gösterilecek yeni eserlerini çekti. Sanzgiri kararını Instagram’da "Birinin eserini kaldırmanın tek etik veya etik karar olduğunu iddia etmiyorum, ama çalışmamızın Filistin mücadelesine destek olmak için kolektif olarak hareket etme fırsatımız var. ABD, İsrail’in savaş suçlarına yardım ve yataklık ediyor, uluslararası hukuku görmezden geliyor ve tüm kültür kurumlarının Siyonizm eleştirilerini yanlış bir şekilde antisemitizmle eşitlemesini talep ediyor" ifadeleriyle açıkladı.

Holly Childs, Gediminas Žygus, Mohammad Berro, Monica Basbous ve Charbel Alkhoury gibi sanatçılar da çalışmalarını aynı gerekçelerle 31 Ocak’ta başlayacak olan Berlin dijital sanat festivali Transmediale’den geri çekti. Amerikalı sanatçı Morehshin Allahyari de, şubat ayında Berlin KW Çağdaş Sanat Enstitüsü’nde açılan karma sergiden çekildi. Film yapımcısı Maryam Tafakory de Frankfurt’ta uluslararası sanat dünyasının sevdiği bir modern sanat müzesi olan Portikus’taki güncel sergisini iptal etti. Tafakory peşinden müze hafta sonu kapanmak zorunda kaldı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.