Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırının faillerine hapis cezası!

Sarıyer'de Santa Maria Kilisesi'nde bir kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya dair hazırlanan iddianame kabul edildi. Aralarında saldırganların da bulunduğu 43 sanık için 7 yıl 6 aydan 349 yıl 6 aya kadar hapis cezaları talep edildi.

Sarıyer'de meydana gelen ve bir kişinin yaşamını yitirdiği Santa Maria Kilisesi saldırısına ilişkin, aralarında saldırganların da bulunduğu 43 sanık için 7 yıl 6 aydan 349 yıl 6 aya kadar değişen hapis cezaları istemiyle hazırlanan iddianame kabul edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen soruşturmada, 43 sanıktan 31'inin tutuklu olduğu belirtildi.

ÖNCEKİ İDDİANAME REDDEDİLMİŞTİ  


Daha önce hazırlanan iddianame, eksiklikler nedeniyle İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Eksikliklerin giderilmesiyle yeniden hazırlanan iddianame, mahkeme tarafından kabul edildi. Sanıkların önümüzdeki aylarda hakim karşısına çıkması bekleniyor. Saldırıda yaşamını yitiren Tuncer Cihan, iddianamede "maktul" sıfatıyla yer alırken, Santa Maria Kilisesi rahibi Anton Bulai’nin de aralarında bulunduğu 11 kişi "müşteki" olarak tanımlandı.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZALARI İSTENİYOR  


İddianamede, saldırıyı gerçekleştiren tutuklu şüpheliler David Tanduev ve Amirjon Kholiqov ile bu şüphelilerle bağlantılı oldukları tespit edilen Edelkhan Inazhaev ve eşi Zharaidat Esmurzieva’nın, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", DEAŞ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "tasarlayarak kasten öldürme", 11 kişiye karşı "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" ve "ateşli silah ve mermi bulundurmak" suçlarından toplam iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 218 yıl 7 ay ve 349 yıl 6 ay arasında hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Kalan 20 şüphelinin de benzer suçlardan iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis ile 217 yıl 1 ay ve 345 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması öngörülüyor. Ayrıca şüpheli Inazhaev için "resmi belgede sahtecilik" suçundan 3 yıldan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep edildi. 18 şüphelinin yalnızca DEAŞ kapsamında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

İddianamede, Santa Maria Kilisesi’ne yönelik saldırı eylemi için toplantı yaptığı iddia edilen sanık Viskhan Soltamatov'un ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "silahlı terör örgütüne üye olmak", "tasarlayarak kasten öldürme" ve "tasarlayarak kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, 1 kez müebbet ve 349 yıl 6 ay hapsi talep edilmektedir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.