Şarj Edilebilir Hibrit Araçlarda Şok ÖTV İndirimi: Fiyatlar 500 Bin Lira Düşebilir!

Şarj edilebilir hibrit araçlar için uzun zamandır beklenen büyük ÖTV indirimi nihayet geldi. Yeni düzenleme, bazı modellerde fiyatların 400.000 TL'den 500.000 TL'ye kadar düşmesini öngörüyor. İşte detaylar...

Kamuda tasarrufun artırılması amacıyla hazırlanan yeni yasa düzenlemesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu düzenleme kapsamında, şarj edilebilen 70 kilometre ve üzeri menzil kapasitesine sahip hibrit araçlara ÖTV indirimi getirildi. Karbondioksit emisyonu 25 gramın altında olan ve elektrikli menzili 70 km ve üzerinde olan şarj edilebilir hibrit araçların ÖTV oranları, motor silindir hacmine ve matrahına göre yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişecek.

Yeni düzenlemeye göre:

  • Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayan araçlar için ÖTV oranı yüzde 30,
  • Motor silindir hacmi 1600 cm³’ü geçmeyen ve ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşan araçlar için ÖTV oranı yüzde 60,
  • Motor silindir hacmi 1600 cm³’yi geçen ancak 1800 cm³’ü geçmeyen araçlar için ÖTV matrahı 1.350.000 TL’yi aşmayanlarda ÖTV oranı yüzde 70 olarak uygulanacak.

Yeni düzenleme, 26 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla geçerli oldu. ÖTV indirimi sonrası, şarj edilebilen hibrit araçların fiyatlarında 400.000 ile 500.000 TL arasında bir indirim bekleniyor.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) Başkanı Ali Haydar Bozkurt, yeni teknolojili ve çevreci araçların desteklenmesi hususunda atılan adımları olumlu bulduklarını söyledi. Bozkur, "Ancak otomotiv teknolojisi bir devrim sürecinden geçmektedir. Mevcut ÖTV sistemimizin geçiş sürecini en doğru destekleyecek şekilde yeniden ele alınması gerektiği de aşikardır. Önümüzdeki süreçte ürün stratejilerini ve özellikle de çevreci araçları destekleyici yeni bir ÖTV sisteminin sil baştan çalışılarak devreye alınması büyük önem teşkil etmektedir. Günümüz teknolojisini yansıtacak yeni ÖTV sisteminin devreye alınmasıyla birlikte yerli sanayiyi dünya pazarlarına hazırlayacak aksiyonların ivedilikle gözden geçirilmesi, iç pazarda çevreci teknolojili ve mümkün olduğunca yerli üretilen modellerin desteklenmesi, müşteriler açısından, ekonomimiz açısından ve otomotiv sanayi ile sektörü açısından önemli faydalar sağlayacaktır" dedi.

PAZAR HIZLA ARTACAK

Borusan Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Hakan Tiftik, ise bugüne kadar, şarj edilebilir (PHEV) otomobillerin ÖTV oranlarının içten yanmalı motorların ÖTV oranlarına göre belirlenmesi şarj edilebilir araçların fiyatının daha yüksek olduğunu söyledi. Tiftik, "Bu sebeple PHEV’lerin otomobil pazarındaki oranı azdı. Yeni düzenlemeyle, teknik özellikleri uygun olan PHEV’lere önemli bir teşvik geldi. Bu özellikleri sağlayan model sayısı şu anda sınırlı. Orta vadede daha fazla modelin pazara girmesi beklenebilir" diye konuştu. Türkiye’de tam elektrikli otomobillerin pazar payının her yıl katlanarak arttığına dikkat çeken Tiftik, "Bu artışta ÖTV teşviki çok önemli bir etken. Ayrıca tüketiciler tam elektrikli otomobilleri yüksek teknoloji ve yüksek performansın yanı sıra, bakım ve yakıt maliyetinin düşük olması sebebiyle de hızlı benimsiyorlar. Ancak bir çok tüketici, özellikle evinde/iş yerinde şarj imkanı olmayan tüketiciler, şehirlerdeki şarj altyapısı eksikliği, şarjlanma süresi ve uzun yolda sürüş menzili gibi kaygılarla tam elektrikli otomobillere geçiş yapmayı erteliyor. Yeni düzenleme pazardaki PHEV payını vadede ciddi miktarda yükseltir" dedi.

BINEK OTOMOBIL IHRACATI 5,5 MILYAR DOLARI AŞTI

Türkiye’den ilk yarısında 80 ülkeye 5 milyar 643 milyon 758 bin dolarlık binek otomobil ihraç edildi. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği verilerine göre, ocak-haziran döneminde 80 ülke, özerk bölge ve serbest bölgeye binek otomobil satıldı. Binek otomobil ihracatı, otomotiv endüstrisinin bu dönemdeki 17 milyar 701 milyon 161 bin dolarlık dış satımının yüzde 31,9’luk kısmını oluşturdu. İhracat, geçen aynı dönemine kıyasla yüzde 3,5 artış gösterdi. Ocak-Haziran 2023 döneminde 5 milyar 450 milyon 437 bin dolarlık binek otomobil ihracatı yapılmıştı. Binek otomobil satılan ülkelere bakıldığında, ilk sırada Türkiye’nin otomotiv sektöründe ikinci ana pazarı olan Fransa’nın yer aldığı görüldü. Bu ülkeye dış satım, ilk yarısında 1 milyar 16 milyon 852 bin dolar oldu.

 

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.