Şaşırtıcı Bir Keşif: Çift Cinsiyetli Kuş Doğa Parkı'nda Gözlendi!

Kolombiyalı amatör kuş gözlemcisi John Murillo, Manizales şehrinin güneybatısındaki Don Miguel Doğa Parkı'nda önemli bir keşif yaptı. İncelediği yeşil bal kuşu, hem dişi hem de erkek özelliklerini aynı anda taşıyan ender bir örnekti.

Bu olağanüstü durumu Yeni Zelanda'daki Otago Üniversitesi'nde Evrimsel Genetik alanında uzman Profesör Hamish Spencer ile paylaşan Murillo, bu olayın bal kuşları arasında 100 yıldan fazla bir süredir kaydedilen ilk çift cinsiyetlilik vakası olduğunu öğrendi. Prof. Spencer, bu tür cinsiyet belirleme örneklerinin kuşlarda cinsiyet oluşumunu ve cinsel davranışları anlama konusunda nasıl yardımcı olduğunu vurguladı.

Spencer, bu kuşun çift cinsiyetliliğinin vücuttaki hormon farklılıkları yerine hücrelerin kromozomal yapısından kaynaklandığını açıkladı. Diğer organizmalarda, özellikle kelebeklerde ve böceklerde gözlemlenen bu durumun, hücre bölünmesindeki bir hatadan ve ardından yumurtanın iki sperm tarafından döllenmesinden kaynaklandığını belirtti.

Don Miguel Doğa Parkı, kuş gözlemcileri için ideal bir bölge haline gelmişti. Parktaki taze meyve ve şekerli su, kuşları besleme noktasına çekmişti. Murillo'nun keşfettiği çift cinsiyetli kuş, 21 ay boyunca gözlemlendi ve diğer bal kuşlarından farklı davranışlar sergilemediği görüldü. Ancak, kuş diğerlerinin ayrıldıktan sonra meyvelere yöneliyor ve kendi alanını koruma eğilimi gösteriyor; bu davranışın tam olarak neden kaynaklandığı ise henüz anlaşılamamıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Güneşin Büyülü Dansı: 20 Yılın En Güçlü Jeomanyetik Fırtınası Kuzey Işıklarıyla Dünyayı Aydınlattı
Kamu İhale Kurulu'na yapılan atamalar Resmi Gazete'de yayımladı
Darülaceze iktidarın arka bahçesi oldu
Yıllardır bitmeyen proje ‘müjde’ oldu
İki organize suç örgütü çökertildi: 33 kişi gözaltında