Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrası İsveç, Finlandiya ve Norveç, halklarını olası kriz ve savaş durumlarına hazırlamaya yönelik adımlarını hızlandırdı. İsveç, 16 milyondan fazla hane için "Kriz ya da Savaş Gelirse" isimli kitapçığını güncelledi. İlk versiyonu 2018'de yayımlanan kitapçık, savaş durumunda yapılması gerekenlerden temel ihtiyaç listelerine kadar birçok bilgi sunuyor.
SAVUNMA STRATEJİSİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
İsveç, geçen yıl NATO'ya katılımının ardından sivil savunma kapasitesini yeniden yapılandırmaya başladı. Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin, "Küresel durumun değiştiğini ve İsveç'in bu gerçeklere göre hazırlanması gerektiğini" belirtti. Kitapçıkta, İsveç'in herhangi bir saldırıya karşı asla boyun eğmeyeceği mesajı öne çıkarılıyor.
Finlandiya ise dijital rehberler hazırlayarak kriz yönetimi bilgilerini halkıyla paylaşıyor. Norveç ise 2018'de yayımladığı hazırlık broşürlerini güncelleyerek tüm hanelere 2,2 milyon kopya dağıttı.
VATANDAŞLARA ÖNERİLEN HAZIRLIKLAR
Kitapçıklarda olası kriz durumları için öneriler yer alıyor. İsveç’te halka, patates, konserve yiyecekler, yumurta ve çorba gibi uzun ömürlü gıdalar stoklaması öneriliyor. Finlandiya'daki rehberlerde ise, -20 dereceye kadar düşen sıcaklıklarda elektriksiz kalma durumlarına dair ipuçları ve nükleer saldırılar için iyodin tabletleri gibi öneriler sunuluyor.
HALKIN GÖRÜŞLERİ
Göteborg’da yaşayan 24 yaşındaki Melissa Eve Ajosmaki, kitapçıkların kendisini daha az kaygılı hissettirdiğini ancak "savaş çıkarsa ne yaparım?" sorusunun hep aklında olduğunu ifade ediyor. İsveçli ekonomi uzmanı Ingemar Gustafsson ise, rehberlerin faydalı olduğunu belirtirken tüm önerileri hayata geçiremediğini söylüyor.
SİVİL SAVUNMANIN TARİHİ
İsveç’te sivil savunma rehberleri, ilk olarak İkinci Dünya Savaşı sırasında basılmış ve Soğuk Savaş döneminde güncellenmişti. Ancak uzmanlar, Finlandiya’nın aksine İsveç’in tarafsızlık politikaları nedeniyle uzun süre savunma sistemlerini ihmal ettiğini, bu nedenle halkın yeniden bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguluyor.