Savcılık, Cihantimur’un Türkiye'ye İadesi İçin Duruşma Öncesi Karar Talep Ediyor

İstanbul'da ehliyetsiz araç kullanarak bir kişinin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan Timur Cihantimur ve onu kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye'ye iadesi davası Boston'da devam ediyor. Savcılık, iade kararının duruşma öncesinde alınmasını talep etti.

Voaturkce.com'un haberine göre, İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz araç kullanarak Oğuz Murat Aci’nin ölümüne ve dört kişinin yaralanmasına neden olan Timur Cihantimur ile onu yurtdışına kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için davalar, Massachusetts eyaletindeki Boston Bölge Mahkemesi’nde sürüyor.

"İADE KARARI DURUŞMA ÖNCESİ ALINSIN" TALEBİ

Massachusetts Eyalet Bölge Başsavcısı Vekili Joshua S. Levy, Cihantimur’un yargılandığı mahkemeye sunduğu dilekçede, sanığın Türkiye’ye iade edilmesine yönelik kararın duruşma öncesinde alınmasını talep etti.

KARARIN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA SUNULMASI TEKLİFİ

Başsavcı Vekili Levy, mahkemeden, Cihantimur’un "taksirle adam öldürme" ve "yaralanmaya neden olma" suçlarından Türkiye'ye iade edilebilir olduğunu onaylayarak bu kararı ABD Dışişleri Bakanlığı’na sunmasını istedi.

DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİNE İTİRAZ

Savcılık, Cihantimur’un avukatlarının daha önce yaptığı davanın düşürülmesi talebine itiraz etti. Cihantimur’un iadesi için hazırlanan 22 sayfalık dilekçe, dava kayıtlarına geçti ve sanığın psikiyatri raporunu da içeren itiraz dilekçesi kısmen gizlilik kararıyla kaydedildi.

CEZA BENZERLİĞİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Savcılığın dilekçesinde, Cihantimur’un işlediği suç için Türk Ceza Kanunu'na göre 10 yıl hapis istenebileceği, aynı suçun ABD'de işlenmesi durumunda ise 8 yıla kadar hapis cezasıyla karşılaşabileceği belirtildi.

İADE DURUŞMASI USULEN

Savcılık, Cihantimur hakkında son bir iade duruşması yapılacağını, bu duruşmada Türkiye’nin sunduğu delillerin değerlendirileceğini ve yasal gerekliliklerin yerine getirilip getirilmediğinin belirleneceğini kaydetti.

"YASAL GEREKLİLİKLER KARŞILANDI"

Savcılık, iade duruşmasının ceza yargılaması olmadığını, amacının kaçağın suçluluğunu veya masumiyetini belirlemek değil, anlaşma kapsamındaki suçlamaların yeterliliğine karar vermek olduğunu ifade etti. Cihantimur’un yargılanmasının Türkiye’deki mahkemede gerçekleşeceği vurgulandı. Duruşmanın sınırlı niteliği nedeniyle sanığın iadesini engelleyecek bir tanık ifadesinin olmayacağını belirten savcılık, mahkemenin davanın düşürülmesi talebini reddetmesi ve Türkiye'ye iadesine karar vermesi gerektiğini ifade etti. Yasal gerekliliklerin şu ana kadar karşılandığı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.