Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) Bilal Erdoğan’ın imam hatip lisesinden arkadaşı Burak Aksüs’e ihalesiz verdiği arsa Sayıştay denetimine takıldı. Denetim raporunda, “İhalesiz olarak sonuçlandırılan işlem sonucu, Ataşehir gayrimenkulleri, muazzam bir eksi farkla yükleniciye teslim edilmiştir” dendi.
Birgün gazetesinden İsmail Arı’nın haberine göre TMSF’nin alacağı nedeniyle el koyduğu Ataşehir’deki arsalar ile ilgili olarak, ihale yapılmadan Aksüs Yapı ve Entegre Atık İşletmeleri Şirketi ile kat karşılığı inşaat yapım işi için hasılat paylaşımı sözleşmesi imzalandı. Sözleşmede, hasılatın yüzde 45’i olan 324 milyon TL’nin TMSF’ye altı eşit taksitte ödenmesi yer aldı.
YANDAŞLARIN İŞ ORTAKLIĞI
Olayda, arsanın verildiği Aksüs İnşaat’ın kurduğu iş ortaklığında Erdoğan’ın çocukluk arkadaşı olan Mehmet Gür’ün ortağı Celal Demirtaş’a ait Reyhan İnşaat da ortak olarak yer aldı. Konsorsiyumun üçüncü ve son ortağı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde hızla zenginleşen Bağce kardeşlerin Marmara Fidancılık ve Seracılık A.Ş adlı şirketi oldu.
KIYAK İÇİN ZARARINA VERİLMİŞ
Sayıştay’ın denetim raporuna göre, bir gayrimenkul değerleme ve danışmanlık şirketine hazırlattırılan raporda da “Hasılat paylaşımı oranının, bölgede yapılan araştırmalar sonucu, yüzde 66,50 olarak takdir edildiği” belirtilmesine rağmen yüzde 45 üzerinden anlaşıldı.
Sayıştay raporunda, “TMSF tarafından ihalesiz olarak sonuçlandırılan işlem sonucu, Ataşehir gayrimenkulleri, rayice kıyasen muazzam bir eksi farkla yükleniciye teslim edilmiştir” dendi.
Raporda, Burak Aksüs’ün şirketine verilen arsa için ilan, duyuru ve ihale yapılmamasının yanı sıra işlemin “şirketin teklifi” üzerine gerçekleştiği vurgulandı.
Burak Aksüs ile TMSF arasında yapılan anlaşmada yer alan hasılat payının altı taksitte ödenmesi yükümlülüğü de yerine getirilmedi. Aksüs, ilk taksiti bile TMSF’ye ödemedi.
Sayıştay raporlarında şirketin keyfi olarak seçildiğine vurgu yapılarak, şirketin ödemesi gereken tutarın da TMSF tarafından ödendiği şöyle anlatıldı: “Zaman ilerledikçe, ihalesiz biçimde ve keyfi olarak seçilen yüklenicinin bu işi sonuçlandıramayacağı daha kolay anlaşılır hale gelmiş, hatta 28.01.2019 tarihinde Fon’a yaptığı başvuruyla firma tarafından yaptırılan proje tadilatına ilişkin ruhsata esas harç tutarı olan 1 milyon 308 bin 217,54 TL’nin ödenmesinin finansmanını sağlayamadıklarından, söz konusu bu tutarın Fon tarafından ödenmesini talep etmiş ve 2019/64 sayılı Fon Kurulu Kararı ile de bahse konu tutar Fon bütçesinden ödenmiştir.”