Sayıştay'ın SGHM raporu Meclis gündeminde!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) mali durumunu ve ICAO denetimlerinin olumsuz sonuçlarını TBMM gündemine taşıdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ulaş Karasu, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) mali tablosundaki olumsuzlukları ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) gerçekleştirdiği denetimlerdeki sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı. Karasu, SHGM'nin Sayıştay raporunda yer alan 77 milyon 61 bin 466 TL’lik net zararın, kurumun mali sürdürülebilirliği açısından ciddi bir tehdit oluşturduğunu belirtti. 

Karasu, 2021 yılında 15 milyon lira olan mal ve hizmet alımlarının 2023 yılına gelindiğinde 109 milyon liraya çıktığını vurgulayarak, bu artışın SHGM’nin Pusula ve Solvera şirketleri üzerinden yaptığı hizmet alımlarıyla ilgili olup olmadığını sordu. Ayrıca, Kamu İhale Kanunu’nun yüzde 10’luk harcama sınırlarının aşıldığına dikkat çekerek, bu durumun neden kaynaklandığını ve kurumda herhangi bir inceleme veya yaptırım uygulanıp uygulanmadığını sordu.

ICAO’nun Türkiye’ye yönelik denetimlerinin Eylül ayında gerçekleştirdiğini hatırlatan Karasu, bu denetimlerde Türkiye’nin sivil havacılık güvenliği puanının 84’ten 49,4’e düştüğünü ve Hava Seyrüsefer Hizmetleri kategorisinde yalnızca 19 puan alındığını aktardı. Bu düşüşün, Türkiye’nin uluslararası imajı açısından sorun yaratabileceğini belirten Karasu, yabancı havayolu şirketlerinin Türkiye’ye uçuş operasyonlarını gözden geçirebileceğini, Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ve ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) gibi kurumların da ek güvenlik önlemleri alabileceğini ifade etti. 

Karasu, TBMM'ye sunduğu önergesinde, ICAO denetimlerinin sonuçlarının nedenlerini, bu sonuçların çözümü için atılacak somut adımları ve olumsuz durumların düzeltilmesi adına yapılacak çalışmaları sordu. Ayrıca, SHGM Genel Müdürü Kemal Yüksek hakkında idari bir soruşturma açılıp açılmayacağını ve sivil havacılık güvenliğinin artırılması için hangi stratejilerin uygulanacağını da gündeme getirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.