Scala’da Suudi gölgesi

Suudi Arabistan’ın beş yıl süreyle 15 milyon avro tutarındaki katkısıyla Milano Scala operasının Yönetim Konseyi’ne girecek olması, opera yöneticilerini karşı karşıya getirdi.Aslı Kayabal / İtalyaTarihi operanın yönetim...

Suudi Arabistan’ın beş yıl süreyle 15 milyon avro tutarındaki katkısıyla Milano Scala operasının Yönetim Konseyi’ne girecek olması, opera yöneticilerini karşı karşıya getirdi.

Aslı Kayabal / İtalya

Tarihi operanın yönetim düzeyinde Suudi Arabistan’dan aktarılacak fona karşı çıkan bazı idareciler, bu sorunun Lombardiya bölgesi yerel yönetiminde görevli Alexandre Pereira’nın kişisel tercihi olduğunu öne sürerken Pereira, Suudi Arabistan’dan gelecek fonları bir fırsat olarak değerlendiriyor.

Pereira, gerek Milano Belediye başkanı Giuseppe Sala gerekse Kültür Bakanı Alberto Bonisoli’yle görüştüğünü, Suudi fonlarına karşı çıkanların iddia ettiği gibi tek başına davranmadığını söyledi. Suudi kökenli fonların Scala’ya aktarılmasından rahatsızlık duyanlar ise bu ülkenin insan haklarına saygı duymamak bir yana Yemen’i Batılı ülkelerden satılan silahlarla bombaladığını, şaibeli bir ülke olduğunu dile getiriyor.

Scala’da yönetim düzeyinde krize neden olan bu seçim önümüzdeki 18 mart günü masaya yatırılacak. Milano Belediye başkanı Sala, Scala için düşünülen fonların Suudi Arabistan Kültür Bakanlığı kanalıyla mı aktarılacağını yoksa bu kaynağın ardında bir petrol şirketi, Suudi bankası ya da özel bir şahsın olup olmadığının araştırılmasını istiyor.

Berlusconi’nin lideri olduğu merkez sağdaki Forza İtalia partisi senatörü Maurizio Gasparri ise temel insan haklarına saygı duymayan Suudi Arabistan’dan aktarılacak kaynağa yeşil ışık yakan Kültür Bakanı Bonisoli hakkında parlamentoda soruşturma açılmasını istedi.

Suudiler, konservatuar açılmasını istedi

Scala’ya odaklanan Suudi fonları tartışmasında gündeme düşen bir başka gerçek ise, Suudi Arabistanlı Kraliyet ailesinin Riyad’da Scala Akademisinin girişimiyle bir konservatuar açılmasını istediği yönünde.

Pereira, bu talebin Scala operası için öngörülen 15 milyon avronun dışında operaya ayrı bir katkı sağlayacağını söylerken hiçbir müzik eğitimi mevcut olmayan Suudi Arabistan’da piyano ve keman derslerine ağırlık veren bir konservatuarın açılması isteğinin olumlu bir adım olduğunu aktarıyor. Bu pastadan Fransızların pay alması beklenirken Suudi prenslerinin İtalya’da karar kılmasının önemli olduğunu ifade ediyor.

Scala’ya Suudi desteğinin yıllar önce Muammer Kaddafi yönetimindeki Libya’nın FİAT’a ortak olmasına benzeten Pereira, ama 1976’da FİAT derin bir mali krizin içindeydi oysa Scala’nın bugün sağlam bir bütçesi var demekle yetiniyor.

Paradokslar dünyasında İtalyanların Scala operasının geleceği için Suudi Arabistan gibi karanlık bir ülkeye işbirliği yapıp yapmayacağını göreceğiz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı
Turistler bölge sakinlerini bıktırdı! Fuji Dağı'nın noktasına bariyer çekilecek