Schengen Bölgesi, Avrupa'da 27 ülkenin sınırlarını kaldırarak, pasaport gerektirmeyen bir serbest dolaşım alanını oluşturan önemli bir entegrasyonu simgeliyor. 1985 yılında oluşturulan bu bölge, Avrupa Birliği (AB) ülkelerini bir araya getirerek iç sınırların ortadan kaldırılmasını hedeflemiş ve 2018 itibariyle 419 milyonu aşkın nüfusu kapsayan geniş bir coğrafyayı kucaklamıştır.
Bu makalede, Schengen Bölgesi'nin kapsamını, üye ülkeleri, vize politikasını ve güvenlik sistemini ayrıntılı bir şekilde inceleyeceğiz. Ayrıca, Schengen Bölgesi'ne üyelik için gereken kriterler, dahili sınır kontrollerinin geçici olarak yeniden tanıtılma durumları ve bu bölgenin Avrupa'da sınırların kaldırılmasıyla nasıl bir etki yarattığına dair önemli bilgiler sunacağız.
SCHENGEN BÖLGESİ NEDİR?
Schengen Bölgesi, 27 Avrupa ülkesinin sınırlarını kaldırdığı ve bölge içinde pasaport olmadan serbest dolaşımı sağlayan bir alanı ifade eder. Bu alan, 4,312,099 kilometrekarelik bir alanı kapsamaktadır.
27 SCHENGEN ÜLKESİNİN LİSTESİ
Schengen Bölgesi dahil olan ülkelerin tam listesi
- Avusturya
- Belçika
- Çekya
- Hırvatistan
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Almanya
- Yunanistan
- Macaristan
- İzlanda
- İtalya
- Letonya
- Lihtenştayn
- Litvanya
- Lüksemburg
- Malta
- Hollanda
- Norveç
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- İspanya
- İsveç
- İsviçre
Norveç, İzlanda, İsviçre ve Lihtenştayn, AB üyeleri olmayan EFTA'nın (Avrupa Serbest Ticaret Birliği) bir parçasıdır.
Schengen Bölgesi Hakkında Bilgiler
- Pasaport-free alan ve ortak vize politikası
- Üye ülke sayısı: 27
- Oluşturulma tarihi: 14 Haziran 1985
- Toplam alan: 4,312,099 km2
- 2018 nüfusu: 419,392,429
- Yılda yapılan geçiş sayısı (2022'de): 1.3 milyar
SCHENGEN BÖLGESİ VİZE POLİTİKASI NEDİR?
Avrupa Birliği üye devletleri, Schengen bölgesine giriş yapmak için vizeye ihtiyaç duyan ülkelerin ortak bir listesine sahiptir. Schengen ülkeleri, kısa süreli Schengen vizelerini çıkarmak için ortak kurallara sahiptir. Bu vizeler, bir kişinin Schengen ülkelerinin topraklarında 6 ay içinde en fazla 90 gün kalmasına izin verir.
SCHENGEN BÖLGESİ ÜLKELERİNE NASIL GİRİŞ YAPABİLİRİM?
Schengen Bölgesi'ne girmek için, Schengen limanında ek belgeler sunmanız gerekmektedir. Eğer zaten Schengen bölgesi için vize almışsanız, Schengen vize etiketi bulunan pasaportunuzu Schengen giriş noktasındaki yetkililere göstermeniz gerekir. Ancak, seyahat sigortası ve Avrupa'da konaklama kanıtı da istenebilir.
SCHENGEN BÖLGESİ GÜVENLİK SİSTEMİ
Teknoloji, Schengen Bölgesi Güvenlik Sistemi'nde, dış sınırların güçlendirilmesinde ve dış sınır yönetimi ile ilgili bilgilerin toplanması, işlenmesi ve paylaşılmasında önemli bir rol oynamaktadır.
AVRUPA MİKRO DEVLETLERİ SCHENGEN BÖLGESİ'NE DAHİL MİDİR?
Monako, San Marino ve Vatikan Şehri resmi olarak çevrelerindeki Schengen ülkeleriyle sınırları kaldırmış olabilirler, ancak resmi olarak Schengen Bölgesi'nin bir parçası değillerdir.
SCHENGEN BÖLGESİ'NDEKİ ÜLKELERİN TOPRAKLARI
Kanarya Adaları, Azorlar ve Madeira, Avrupa kıtasında bulunmasa da Schengen Bölgesi'nin bir parçası olan Schengen ülkelerinin tek bölgeleridir.
Schengen Bölgesi'nin Sınırlar Üzerindeki Etkisi
Schengen Bölgesi'nin temel özellikleri, Avrupa üye ülkeleri arasındaki sınırların kaldırılmasına dayanmaktadır:
- Üye ülkeler arasında iç sınırlarda kontrol yapılmaz ve dış sınırlarda ortaklaşa belirlenen kriterlere dayalı olarak uyumlu kontroller gerçekleştirilir.
- Schengen ülkeleri arasında seyahat ederken sınır kontrolü yapılmaz, ancak giriş limanlarında ve havaalanlarında kimlik belgeleri gereklidir.
- Schengen üye devletleri, düzenli yol trafiğini kolaylaştırmak zorundadır.
- Polis kontrolleri, olası kamu güvenliği tehditlerini önlemek amacıyla yapılabilir.
- Ortak polis merkezleri ve ekiplerinin kurulması, sıcak takip ve sınır ötesi gözetim yoluyla polis işbirliğini artırmak için.
- Schengen dışındaki AB dış sınırlarını geçen Schengen dışı vatandaşlar için ortak kurallar ve sığınma politikaları.
Dahili Sınır Kontrolünün Geçici Yeniden Tanıtılması
Schengen kuralları, her ülkenin ulusal otoritelerine, ciddi bir güvenlik tehdidi veya dış sınırdaki ciddi eksiklikler durumunda dahili sınır kontrollerini istisnai ve geçici olarak yeniden tanıtmalarına izin verir.
Schengen Bölgesi'ne Katılma Kriterleri
Schengen Bölgesi üyesi olmak isteyen ülkelerin belirli kriterleri yerine getirmeleri gerekmektedir:
- Diğer Schengen ülkeleri adına dış sınırları kontrol edebilme yeteneğine sahip olmak.
- Ortak Schengen vizelerini düzenleyebilmek.
- Dahili sınır kontrolleri kaldırıldıktan sonra diğer Schengen devletleriyle etkili bir şekilde çalışabilme yeteneğine sahip olmak.
- Tüm Schengen kurallarına,
dahil sınırdaki kontroller, vize verme, polis işbirliği ve kişisel veri koruma konularında uymak.
- Schengen Bölgesi'ne katılmak için Schengen Bilgi Sistemi (SIS) ve Vize Bilgi Sistemi'ne (VIS) bağlanmak ve bunları kullanabilmek.
Başvuru yapan ülkeler, Schengen Bölgesi'ne katılmadan önce bir "Schengen değerlendirmesi" geçmek zorundadır. Ayrıca, her yıl 5 ila 7 üye devlet, Komisyon uzman ekiplerinin ziyaretleriyle değerlendirilir. Her ziyaretten sonra bir Schengen Değerlendirme Raporu hazırlanır. Eğer değerlendirilen ülkede zayıflık tespit edilirse, düzeltilmesi için öneriler sunulur.
TÜRKİYE'NİN SCHENGEN DURUMU NEDİR?
Türkiye'nin Schengen Bölgesi'ne üyeliği yoktur. Ancak, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında varılan bir anlaşma olan "Schengen Vizesi Muafiyeti" çerçevesinde, Türk vatandaşları belirli şartları sağladıkları takdirde Schengen Bölgesi'ne vizesiz seyahat edebilme hakkına sahiptir. Bu muafiyet, kısa süreli seyahatler için geçerlidir ve Türk vatandaşları, Schengen ülkelerine turistik, iş veya aile ziyareti amaçlı seyahat ederken belirli bir süre boyunca vize almadan giriş yapabilirler.
Ancak, Türkiye'nin tam üyeliği olmadığı için Schengen Bölgesi'nde serbest dolaşım hakkına sahip değildir. Türk vatandaşları, Schengen Bölgesi'ne giriş yaptıktan sonra herhangi bir Schengen ülkesinde belirli bir süre kalmakla sınırlıdır ve bu süre genellikle 90 gün içindeki bir dönemi kapsar.
Türkiye'nin tam üyeliği için müzakereler devam etmektedir, ancak bu süreç oldukça karmaşık ve uzun bir süreci içermektedir. Türkiye'nin Schengen Bölgesi'ne tam üyeliği için belirlenmiş kriterlere tam olarak uyum sağlaması ve müzakerelerin olumlu bir şekilde sonuçlanması gerekmektedir. Ancak, bu durum politik, güvenlik ve diğer faktörlerle etkilenebilecek karmaşık bir konudur.