‘Schengen’ sorunu büyüyor: 3 bin liralık vize başvurusu iadesi verilmiyor

Hem iş hem de tatil için Schengen bölgesine gitmek isteyenler, yapılan vize başvurularında uzayan bekleme süresi ve artan ‘ret’lerden şikâyetçi.

Schengen vize alımlarında yaşanan gecikmeler, artan retler hem iş dünyası hem de vatandaşları mağdur ediyor. Uzayan vize değerlendirme süreçleri ve artan retler nedeniyle ticari seyahatlerini gerçekleştiremeyen iş insanlarının sayısı artarken, tatil planı yapanlar da bu durumdan etkileniyor.

‘TALEP YOĞUNLUĞU’NU SEBEP GÖSTERİYORLAR

10 haftaya kadar uzayabilen bekleme süresi, toplanan sayısız evrak, ortalama 3 bin lira tutarında vize başvuru ücretini karşılayanlar ise yeni bir sorunla karşı karşıya. Türk vatandaşları vizeyi alamadığı gibi vize başvuru ücretini de geri alamıyor. NTV’de yer alan haberde, konsolosluklarla yapılan görüşmelerdeyse taleplerin yoğun olmasından kaynaklı başvuruların ileri tarihe sarktığı söyleniyor. Diğer sebep ise gidenlerin geri dönmemesi nedeniyle araştırmaların daha hassas olduğu.

TÜKETİCİ HAKLARINA BAŞVURUYORLAR

Konuya ilişkin konuşan Turizmci Barış Meletlioğlu, ”Bizim tarafımızdan da ciddi sorun yaratıyor çünkü acente aracılığı ile başvuru yapan misafir, ‘Ben ödemeyi size yaptım ben paramı geri istiyorum’ diye Tüketici Mahkemeleri nezdinde para iadesi talebinde bulunuyorlar” diyerek sıkıntılarını dile getirdi. Meletlioğlu, vize başvurusunun minimum 3 ay öncesinden yapıldığı takdirde çoğunlukla sıkıntı yaşanmadığını da söyledi.

VİZESİZ ÜLKELERE TURLAR ARTTI

Turizmcilerse artık çoğunlukla vizesiz ülkelere tur düzenliyor. Meletlioğlu, ”Daha önce referans mektubu veya davetiye almak işlemeleri hızlandırıyordu lakin bu süreçte referans mektubu da işlemleri daha öncelikli hale getirmiyor” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

7 Mayıs 2024 Tarihli Resmi Gazete: Yayımlanan Kararlar ve Yönetmelikler
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü durduruldu
İflas Haberi: Türkiye'nin Kargo Devi Çöküş Yaşadı!
7 Mayıs hava durumu tahminleri: Yarın hava nasıl olacak?
Green Card onay numarası (Confirmation Number) nedir?