Scooter kiralarken Dikkat! QR Kodlarla Yapılan Dolandırıcılığa Karşı Önleminizi Alın!

Günümüzde siber dolandırıcılık, hızla artan bir tehdit haline gelirken, dolandırıcıların özellikle QR kodları kullanarak vatandaşları tuzağa düşürme çabaları dikkat çekiyor.

iber dolandırıcılık, günümüzün en büyük dolandırma şekillerinden biri haline gelmiş durumda. Özellikle günlük hayatımızda dışarıya çıkmadan gerçekleştirebileceğimiz birçok işlemi online olarak yapabilmemiz, dolandırıcıların iştahını kabartıyor. Son zamanlarda dolandırıcıların sıkça kullandığı yöntemlerden biri, araç, scooter ve bisiklet gibi hizmetlerde QR kodların kullanımıyla gerçekleştiriliyor. Dolandırıcılar, vatandaşları kendi oluşturdukları sahte sitelere yönlendirerek hileli ödemeler almaya çalışıyor.

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan, bu konuda önemli değerlendirmelerde bulunarak, vatandaşları bu tuzaklara düşmemeleri konusunda uyardı. Demircan, "Bunların arkasında maalesef bir siber tehdit barındırıyor. Dolandırıcılar, sık kullanılan teknolojileri kendi menfaatleri için kullanma potansiyeline sahipler. Kendi hazırladıkları barkodları, farklı barkodların üzerine yapıştırarak sanal bir tuzak kurabiliyorlar" dedi.

QR KODLARA DİKKAT!

Demircan, barkodların özellikle pandemi döneminde hayatımıza girdiğini belirterek, "Temassız iletişimin sağlanabildiği teknolojik bir platform olarak kullanılmaya başlandı. Barkodları okutarak menülere ulaşıyor veya diğer platformlara erişiyoruz. Ancak bu durum, dolandırıcıların da hedef haline gelmemize yol açıyor" diye ekledi.

Özellikle otobüs duraklarında ve scooter kiralamada kullanılan barkodların, dolandırıcılar tarafından değiştirilerek kullanılabileceği konusunda dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı. Demircan, "Bir dolandırıcı, otobüs durağında ya da skuter kiralarken kullandığınız barkodu değiştirerek, sizi sahte bir web sitesine yönlendirebilir" dedi.

KİŞİSEL VERİLERİN TEHLİKESİ

Demircan, dolandırıcıların barkodlar üzerinden kişisel verilere erişim sağlama yöntemlerini de açıkladı. "Yurtdışından gelen telefonların kapanmasına karşı çeşitli hizmetler sunduklarını iddia eden dolandırıcılar, e-SIM uygulamalarıyla ilgili sahte barkodlar gönderiyor. Bu barkodu okuttuğunuzda, kötü niyetli bir uygulama yüklemeniz isteniyor. Eğer bu uygulama telefona yüklenirse, tüm telefon kontrolü kötü niyetli kişilerin eline geçebilir" diye belirtti.

ÖNLEMLERİ ALIN

Demircan, vatandaşların alması gereken önlemleri de sıraladı. "Okutmak istedikleri barkodu elleriyle kontrol etmeliler. Üzerinde fazladan bir barkod olup olmadığını kontrol etmek, fiziksel olarak yapılabilecek bir güvenlik önlemidir. Eğer şüphelenirlerse, barkodun doğruluğunu kontrol etmek için ilgili kurumla iletişime geçmelidirler" dedi.

Sonuç olarak, günlük hayatımızda sıklıkla kullandığımız QR kodlarla ilgili ciddi bir tehlike bulunuyor. Osman Demircan, dolandırıcıların özellikle scooter kullanırken ve benzeri durumlarda QR kodlarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür dolandırıcılıklara karşı dikkatli olmak, kişisel verilerinizi korumak adına oldukça önemli.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.