Suriye'de IŞİD'e karşı savaşta ABD'nin en önemli kara müttefiki olarak görmüş olduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), son dönemde yoğunlaşan saldırılar karşısında ABD'den hava savunma desteğini artırmasını istedi. SDG, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Suriye hükümeti kontrolündeki bölgeden gelen patlayıcı yüklü İHA saldırısında altı savaşçısının öldüğünü açıklamış, saldırıdan İran yanlısı grupları sorumlu tutmuştu.
HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİN TAKVİYESİ
Omurgasını Türkiye'nin terör örgütü olarak sınıflandırdığı YPG'nin oluşturduğu SDG'nin komutanı Mazlum Abdi, İran destekli grupların insansız hava araçlarıyla SDG kamplarına düzenlediği saldırıları "tehlikeli bir gelişme" olarak nitelendirdi ve Suriye'nin kuzeydoğusunda "teknik kabiliyetlere ve hava savunma sistemlerinin takviyesine" gereksinim duyduklarını söyledi.
"ABD'DEN GÜVENCE ALDIK"
ABD tarafının "bu tür saldırıları önlemeye çalışacağını ve çaba göstereceğini teyit ettiğini" belirten Abdi, ABD'nin bölgedeki askerlerini geri çekeceği söylentileriyle ilgili olarak da ABD Dışişleri Bakanlığı, Beyaz Saray ve Pentagon'dan bölgedeki misyonun devam ettirileceğine dair güvence aldığını söyledi. Abdi, "Ancak geri çekilme gelecekte mümkün. Açıkçası Amerikan birliklerinin burada sonsuza dek kalmasını bekleyemeyiz. Bu imkansız" ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE VE İRAN MİLİSLERİNİN SALDIRILARINA KARŞI
Mazlum Abdi, ABD askerlerinin bölgeden çekilmesinin SDG'ye yönelik İran destekli gruplar, IŞİD ve Türkiye'den gelen tehditleri katlayacağı uyarısında da bulundu ve "Amerikan birlikleri koşullara bağlı olarak çekilecek olursa doğal olarak biz de halkımızın çıkarlarını ve bölgenin düzenini göz önünde bulunduran planlara yöneleceğiz" dedi. Bu planların Suriye ordusuyla uzun vadeli bir iş birliğini içermediğine vurgu yapan Abdi, Suriye ordusunun IŞİD'e karşı savunma kapasitesinin bulunmadığını kaydetti.
SDG VE ABD BİRLİKLERİ İRAN YANLISI GRUPLARIN HEDEFİNDE
Suriye’nin doğu ve kuzeydoğusundaki petrol zengini bölgede ABD desteğiyle özerk yönetim oluşturan Kürt güçler, Suriye topraklarının ortalama dörtte birlik bölümünü elinde tutuyor. Bölgedeki üslerde ortalama 900 ABD askeri görev yapıyor.
SDG'nin bel kemiğini, Türkiye'nin terör örgütü olarak tanıdığı YPG'nin oluşturması ve ABD'nin SDG'ye verdiği destek, Ankara-Washington ilişkilerinde senelerdir en pürüzlü noktalardan birini oluşturuyor.
Mazlum Kobani, Ferhat Abdi Şahin gibi isimlerle de bilinen Mazlum Abdi, 90'lı yıllardan itibaren PKK içinde üst düzey görevlerde bulunmuş, savaşın başlamasının peşinden Suriye'ye geçerek SDG'nin örgütlenmesinde rol almıştı.
SDG (SURİYE DEMOKRATİK GÜÇLERİ) NEDİR?
SDG, Suriye'deki çatışmaların ortasında kurulan ve bölgedeki güvenliği sağlamak, terör örgütlerine karşı mücadele etmek ve istikrarı sağlamak amacıyla oluşturulan bir askeri ittifaktır. SDG, Suriye'nin farklı etnik ve dini gruplarından oluşan birçok savaşçıyı ve milisi bir araya getiren bir yapıdır.
SDG, Kürt savaşçılarının öncülüğünde kurulmuş olup, Amerika Birleşik Devletleri'nin de desteğini almaktadır. İttifak, IŞİD'e karşı mücadelede büyük bir rol oynamış ve birçok önemli alanı ele geçirmiştir. SDG'nin amacı, Suriye'nin terör örgütlerinden temizlenmesi ve istikrarın sağlanmasıdır.
ABD desteği sayesinde SDG, Suriye'de siyasi ve askeri dengeleri etkileyen önemli bir aktör haline gelmiştir. Özellikle Suriye'nin kuzeyindeki bölgelerde etkin olan SDG, IŞİD'in geriletilmesinde büyük bir rol oynamış ve bölgedeki terör tehdidini azaltmış olasada kendisi bir terör yapılanmasının kolu olması kalıcı bir barış ortamının oluşmasına büyük bir engeldir.
SDG'nin terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG öncülüğünde olması, Türkiye ve İran gibi bazı ülkelerle gerilime ve çatışmalara neden olmuştur.