Seçim sonrası korkunç senaryo: Dolarla birlikte gıda, benzin, ilaç tutarları uçacak!

Ünlü ekonomist, dolar kuruna vurgu yaparak, belirli bir tarih vererek kabus senaryosunu dile getirdi. Doların kontrolünün kaybedileceğini ifade eden ekonomist, gıda, benzin ve ilaç gibi temel ürünlerde fiyat artışlarına dikkat çekti.

31 Mart yerel seçimlerine az bir zaman kala, Türkiye gündeminde ekonomistlerin korkutan uyarıları devam ediyor. Milyonlarca kişinin merakla beklediği bu tarihe ilişkin, ünlü bir ekonomist seçim sonrası olası senaryoları değerlendirirken dolar kurunu da gündemine aldı.

ŞUBAT AYININ SONUNA GELİNDİ

DW Türkçe'de konuşan ekonomist Prof. Dr. Oğuz Oyan, dolar kurundaki artışları ele aldı. Son zamanlarda rekor seviyelere ulaşan doların, enflasyonun arkasında olduğunu vurguladı. Yılbaşından bu yana dolar kurundaki artışın yüzde 6,7 olduğunu belirterek, ocak ayındaki enflasyonun da yüzde 6,7 olduğunu hatırlattı. Bu nedenle dolar kurundaki artışın ocak ayında gerçekleşen enflasyonla uyumlu olduğunu ifade etti. Ancak şubat ayının sonuna gelindiğini ve rekorlar kırılsa da, dolar kurunun enflasyonun gerisinde olduğunu belirtti.

DÖVİZ SATIŞLARI DEVAM EDİYOR

Dolar ve TL'nin paritesinin eşitlenmesi için Türk Lirası'nın 2023'te yüzde 62 oranında değer kaybetmesi gerektiğini belirterek, paritedeki artışın yetersiz kaldığını vurguladı. Şu anda da benzer bir durumun yaşandığını ifade eden Oyan, önceden doların 31 TL'yi geçmemesi hedeflendiğini ancak şimdi ise 32 TL'yi geçmemesi hedeflendiğini dile getirdi. Ayrıca Merkez Bankası'nın döviz satışlarına devam ettiğini ve kurun kontrol altında tutulduğunu belirtti.

SEÇİMLERDEN SONRA FIRLAYACAK

Oyan, Türkiye'nin heyecanla beklediği 31 Mart yerel seçimlerini işaret ederek, seçimlerin ardından müdahalenin azalacağını belirtti. Türk lirasında hızlı bir değer kaybı yaşanacağını ve Orta Vadeli Program'da belirtilen 36,8 seviyesindeki ortalama kur beklentisine göre kurdaki artışın hızlanacağını öngörüldüğünü ifade etti. Oyan'ın açıklamalarına göre, enflasyon beklentisini geride bırakan dolar kurunun yukarı yönlü hareket etmesi için iç ve dış sermayeden baskı olduğunu vurguladı.

GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONUN ÜZERİNDE

Oyan, doların yükselişinin enflasyonu beslediğini ifade ederek, mazot, gübre, ilaç, yem ve gıda gibi temel ürünlerin fiyatlarının artacağına dikkat çekti. Dışa bağımlılığın önemine vurgu yaparak, gıda fiyatlarındaki artışın ortalama enflasyonun üzerinde olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Tarım Bakanlığı 2024 yılı yaş çay alım fiyatını açıkladı
Yapılmayacağı söylenen asgari ücret zammı için tarih verildi. Ünlü SGK uzmanı açıkladı!
POS Gelirlerinde Kayıt Dışı İnceleme: 3.662 Kişi 5 Milyar Lira Geliri Beyan Etti
Honda'nın 2023 Performansı ve 2024 Beklentileri
Mersin Arıcıları Uyarıyor: Ucuz Balın Gerçek İçeriği Şaşırtıyor!