Seçim sonrası sokağa çıkma yasağı!

Sri Lanka’da devlet başkanı seçimi için oy verme işlemi sona erdi ve seçimler olaysız tamamlandı. Seçmen sayısının 17 milyonu geçtiği ülkede polis, halkın güvenliğini sağlamak amacıyla yerel saatle 22.00’de başlayan ve sabah 06.00’ya kadar sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Sri Lanka’da devlet başkanı seçimi için oy verme işlemi sona erdi ve seçimler olaysız tamamlandı. Seçmen sayısının 17 milyonu geçtiği ülkede polis, halkın güvenliğini sağlamak amacıyla yerel saatle 22.00’de başlayan ve sabah 06.00’ya kadar sürecek bir sokağa çıkma yasağı ilan etti. Seçim sonuçlarının yarın açıklanması beklenirken, oy sayma işlemleri halen devam ediyor.

Bu seçim, Sri Lanka'da 2022’de yaşanan büyük ekonomik krizden sonra gerçekleştirilen ilk başkanlık seçimi olma özelliği taşıyor. Kriz, ülkenin iflasına ve hükümetin devrilmesine yol açmıştı. Ülkede, kötüleşen ekonomik durumun yarattığı büyük baskılar sonucunda halk geniş çaplı hükümet karşıtı protestolar düzenlemiş, bu protestolar Gotabaya Rajapaksa'nın devlet başkanlığından istifa etmesiyle sonuçlanmıştı. O zamandan beri göreve gelen Ranil Wickremesinghe, seçimlerde tekrar aday olarak öne çıkıyor.

Bu seçimlerde 40 aday yarışıyor ve öne çıkan adaylar arasında mevcut Devlet Başkanı Ranil Wickremesinghe, Marksist milletvekili Anura Kumara Dissanayake, muhalefet lideri Sajith Premadasa ve Namal Rajapaksa yer alıyor. 2022'de yaşanan ekonomik kriz, Sri Lanka’nın dış borcunu ödeyememesi ve temerrüde düşmesiyle doruk noktasına ulaşmıştı. Hükümet, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Çin ile Hindistan gibi ülkelerden ciddi miktarda borç almak zorunda kalmıştı.

O dönemde enflasyonun yüzde 70'e çıkmasıyla ülke genelinde "aragalaya" adı verilen kitlesel protestolar başlamıştı. Bu protestolar, dönemin Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın 14 Temmuz 2022'de istifa edip ülkeden kaçmasıyla sonuçlanmıştı. Rajapaksa’nın istifasıyla boşalan başkanlık koltuğuna eski Başbakan Ranil Wickremesinghe, geçici başkan olarak atanmıştı.

Ekonomik sıkıntılar ve sosyal huzursuzluklar, ülkede derin izler bıraktı. Halkın güvenliği ve ekonomik istikrar beklentileri yüksekken bu seçim, ülkenin geleceği açısından büyük bir önem taşıyor. Oy verme işlemleri bittikten sonra, ülkede genel bir sükunetin hakim olduğu belirtilirken, seçim sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor. Halk, ülkenin geleceği için kritik bir süreçten geçerken, yeni yönetimin nasıl bir yol haritası çizeceği büyük merak konusu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.