Seçimde oy kullanmayacaklar bunu okumalı! Ceza kapınızda!

Yerel seçimlere kısa bir süre kala ‘Oy kullanmamanın cezası var mı?’ sorusu epeyce soruldu! Peki oy kullanmayanlara ceza uygulanacak mı? Seçime gitmeme karşılığında ne kadar ceza uygulanıyor? İşte o detaylar..

Seçim kanununa göre Türkiye'de oy vermek zorunludur. Ancak bu yükümlülüğün ihlali nedeniyle verilecek cezalarda belirli kurallar geçerlidir. 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur. YSK, oy kullanmama nedeniyle cezai işlem başlatıyor.

CEZA 300 TL!

 2010 yılında yapılan açıklamada oy kullanmama karşılığında 22 TL sabitlenmişti. Öte yandan 2023 milletvekili seçimlerinde oy kullanmama karşılığında 300 lira belirlendi. Oy kullanmayan seçmenlere güzel bir tebligat gönderiliyor ve ödeme işlemlerinin örneğin Maliye Bakanlığı veya PTT aracılığıyla gerçekleştiği biliniyor. .

KİMLER OY VEREMEZ?


Öte yandan kamu hizmetlerinden yasaklılar, silahlı kuvvetlerde görevli askerler, astsubay ve müfreze çavuşları ile vicdansız askeri öğrenciler. Kasıtlı suçlardan dolayı cezaevinde bulunanlar, suç haricindeki seçimlerde oy kullanamazlar.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Beni öldürmeye karar vermişler Ömer abi
Polis, gizli tanığa ‘Yurt dışına kaç’ dedi mi?
Hollywood'un "B Film Kralı" efsane yönetmen Roger Corman, hayata gözlerini yumdu!
Geçtiğimiz hafta ekrana gelmemişti. Bahar dizisinden bir kötü haber daha geldi
Kuşum Aydın'ın Son Estetiği Gündem Oldu! Görenler Gözlerine İnanmadı!