'Şehit sayısının artmasında hastanelerin Genelkurmay'ın elinden alınması etkili'

Sözcü'den Saygı Öztürk, askeri hastanelerin KHK'lar ile askerlerin elinden alınmasıyla kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunma görevi de yok edildiğini yazdı. TSK'nın, son çıkarılan KHK'lerle adeta...

Sözcü'den Saygı Öztürk, askeri hastanelerin KHK'lar ile askerlerin elinden alınmasıyla kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunma görevi de yok edildiğini yazdı. TSK'nın, son çıkarılan KHK'lerle adeta kötürüm hale getirildiğini söyleyen Öztürk, Güneydoğu'da görevli bir komutanın, “Şehit sayımızın artmasında, hastanelerin elden çıkması etkili oldu'' dediğini aktardı.

Saygı Öztürk'ün bugünkü (06.09.2016) yazısının ilgili bölümü şu şekilde:

Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığı'na devredildi ama bu durumun ülke insanının güvenliği üzerindeki etkisi hiç dikkate alınmadı. Sağlık Komutanlığı halinde teşkilatlanan GATA ve askeri hastanelerin ana görevi ülke insanını kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunma, hava, uzay, su altı hekimliği, harp cerrahisi faaliyetlerini yürütmek olarak belirtilmişti. Ülkemizde sadece GATA ve askeri hastanelere verilen bir görevdir. 80 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı için hayati görevdi.

Şimdi bu görevin tamamı, ülkenin değişik bölgelerindeki 32 Asker Hastanesi, gazilerimizin bakımı için halkın desteğiyle yapılan rehabilitasyon merkezinin tamamı hiçbir araştırma gereği bile duyulmadan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile askerlerin elinden alındı. Kimyasal, biyolojik, radyolojik, nükleer tehditlere karşı savunma görevi de yok edildi.

SİLAHLI KUVVETLER KÖTÜRÜMLEŞTİRİLİYOR

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güvende yaşaması, hayatının tehlikeye girmemesi için geliştirilen silahlara karşı kullanılacak nükleer, biyolojik, kimyasal (NBC) elbiselerinden gaz maskelerine, aşılara, ilaçlara, DNA'larla oynanarak yaratılan hastalıklara karşı nasıl korunma sağlanabileceğine varıncaya kadar GATA ve askeri hastanelerin geniş görevleri var.

“Balyoz'', “Ergenekon'', “Casusluk'' gibi sahte, kumpas davalarla emir komuta yapısı yıpranan, elinden en önemli istihbarat kaynağı olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı çeşitli bahanelerle alınıp MİT'e devredilen Türk Silahlı Kuvvetleri, son çıkarılan KHK'lerle adeta kötürüm hale getirildi.

Bir de “Harp Cerrahisi'' var. GATA ve askeri hastanelerin muhatabı milletin TSK'ne emaneti er ve erbaşlar olduğundan ona göre teşkilatlanmış. Yani Sağlık Bakanlığı'nın hastanelerine benzemez. GATA'da çocuk kalbi ameliyatı yapan merkez yoktur. Buna karşın yoğun cerrahi merkezleri, yanık merkezleri oluşturulmuş, doktor sayısı ve uzmanlıkları bu ortama göre ayarlanmış. Savaşta veya barışta terörle mücadelede yaralananları önce en uygun araçlarla kurtarmak, sonra tekrar görevine döndürmektir.

Bugüne kadar TSK'nin aldığı tedbirler, askeri hastanelerin yetenek üstünlükleri sayesinde çatışmalarda yaralananlardan kayıplar yüzde 3'tür. Gelişmiş kabul edilen ülkelerde dahi bu oran yüzde 10'dur. Sadece bu bile askeri sağlık teşkilatına dokunulmaması, emir komuta birliğinin bozulmamasının gerektiğini gösterir. GATA ve askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığı'na devri nedeniyle emir komuta ve teşkilat yapısı bozuldu, bu koşullarda çalışmayı uygun bulmayanlar ayrılmaya devam ediyor.

ŞEHİT SAYISI BU YÜZDEN Mİ ARTTI?

Güneydoğu'da görevli bir komutan, “Şehit sayımızın artmasında, hastanelerin elden çıkması etkili oldu'' dedi. İnanamadım. Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) Başkanı emekli Korgeneral Erdoğan Karakuş'a sordum. Şunları söyledi:
“Evet, GATA ve askeri hastanelerin görev yapamaz hale gelmesinin yansıması, yine son günlerde terörle mücadelede verilen şehit sayısının artışıyla doğru orantılı olduğu kanaati uyandırdı. Bu kanaat bu günkü şartlarda gerek yaralananların olay mahallinden kurtarılması, gerekse hastanelerde müdahalenin eski ortama göre daha yetersiz kalması ve kalacağı düşüncesiyle oluşmaktadır.''

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

New York’ta Rıza Sarraf ve Halkbank aleyhine açılan tazminat davası beklemeye alındı
Gazeteci Celal Başlangıç hayatını kaybetti
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Mehmet Naci İnci, Turkcell’in yönetimine girdi: Maaşı 150 bin TL
Münevver Karabulut'un babası, Cem Garipoğlu'nun otopsi fotoğraflarını inandırıcı bulmadı
İktidar Gezi Parkı için devrede