Şeker fabrikaları elden giderken yalan haber ile propaganda

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 21 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete ilanıyla şeker fabrikalarının satışı için ihaleye çıktı. 25 şeker fabrikasından 14’ünün özelleştirileceği haberi kamuoyunda büyük tepkiye...

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 21 Şubat 2018 tarihli Resmi Gazete ilanıyla şeker fabrikalarının satışı için ihaleye çıktı. 

25 şeker fabrikasından 14’ünün özelleştirileceği haberi kamuoyunda büyük tepkiye neden oldu... 

Özelleştirme girişimine karşı kamuoyu tepkisi sürerken tesadüfün böylesi, "Şekerde zehir çıktığına" dair bir haber de çeşitli yayın organlarında yayımlanmaya başlandı... 

Özelleştirme idaresi: Şeker Fabrikalarını satma işlemi devam ediyor!

Habere göre, Sayıştay'ın denetlediği şeker fabrikalarında hammadde olarak kullanılan şeker pancarına zehirli bir kimyasal olan "formaldehit" maddesi fazla miktarda ekleniyordu.  

"ZEHİR" HABERİNE İTİRAZ
Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Genel Müdürlüğü'nce (TÜRKŞEKER), bazı basın yayın organlarında yer alan, "Şekerde zehir çıktı" başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

Söz konusu maddenin enfeksiyonu önleyici ve mikroorganizmaları öldürücü özelliği olduğuna ve dünyadaki bütün şeker fabrikalarında kullanıldığına işaret edilen açıklamada şunlar denildi: 

"Fabrikalarımızda kullanılan 'formalin' miktarı bu değerlerin  altındadır. Kalite ve işletme kontrol laboratuarlarınca her saat üretilen kristal  beyaz şekerden numuneler alınarak günlük vasatiler toplanarak biriktirilir. Biriken bu şekerlerden tekrar numuneler alınarak 'formalin' de dahil çeşitli  kalite analizlerin yapılması için şeker enstitüsüne gönderilir.

Şeker Enstitüsü'nün de söz konusu numuneleri, Uluslararası Tek Düzen  Analiz Metotları Komisyonunca karar alınan metotlara göre analiz ettiği  belirtilerek, 'Bütün fabrikalarımızda her yıl üretilen kristal şekerin fabrikalar  bazında yapılan analizlerinde hiçbir 'formalin' kalıntısına rastlanmamıştır.'" 

SAYIŞTAY'IN "HESAP HATASI" İLE ÖZELLEŞTİRME PROPAGANDASI
Yapılan haberlerin gerçeği yansıtmadığı iki gün içinde ortaya çıktı. Konuyla ilgili yanlış anlaşılma nedeni; haberlerde yer alan, 100 bin ton pancar için 20 ton formalin kullanılabileceğine dair bilgi hatası idi. 

Sayıştay’ın ilgili raporuna göre aslında, 100 tonda 2 kilogram ve dolayısıyla 100 bin tonda 2 tonu geçmeyecek şekilde formalin maddesi kullanılabileceği belirtildi.

Türkiye Şeker Fabrikalarına (Türk Şeker) bağlı kamuya ait bütün şeker fabrikaları incelendiğinde, fabrikaların, Sayıştay’ın belirlediği miktarın neredeyse 10’da 1’ini kullandığı; dolayısıyla halk sağlığını tehdit edecek herhangi bir durumun ortaya çıkmadığı görüldü. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Masrafı yok diye bol bol ekildi: Sarı altında hasat erken başladı!
Ankara' da sağanak yağış sürecek mi? 5 Mayıs 2024 Ankara hava durumu
O bebek maması markasında zararlı madde tespiti edildi: Ürünler toplatılıyor
Popüler mama markasında zararlı madde: Toplatılıyor!
Kaçak tarikat yurdunda şok edici koşullar! Çocuklar hijyenik olmayan ortamda yaşıyor