Sekiz duruşmanın hiçbirine katılmadılar, nerede bu IŞİD'liler?

Yabancı uyruklu 3 IŞİD militanı, 20 Mart 2014’de aralarında 1 polis ve 1 astsubayın olduğu 3 kişiyi öldürdü. 4’ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 8’inci duruşmasında karar çıktı. 3 IŞİD militanına toplam...

Yabancı uyruklu 3 IŞİD militanı, 20 Mart 2014’de aralarında 1 polis ve 1 astsubayın olduğu 3 kişiyi öldürdü. 4’ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 8’inci duruşmasında karar çıktı. 3 IŞİD militanına toplam 10 kez ağırlaştırılmış müebbet cezası verildi. 
 
Mustafa Gürlek'in Meydan'da yer alan haberine göre güvenlik gerekçesiyle telekonferans sistemi ile duruşmaya katılan IŞİD’çilerin Sincan Cezaevi’nden olup olmadıkları soru işaretlerine yol açtı.
 
Sanık IŞİD’liler 8 duruşma boyunca hiç konuşmadı. Mahkeme başkanının sorularına tepki dahi vermedi. Dava boyunca 5 hâkim değiştirildi.
 
HÂKİM, MÜEBBEDİ KAMERAYA OKUDU
 
Ulukışla’da 20 Mart 2014 günü 1 polis ve 1 astsubayı, ardından da kaçırdıkları kamyon şoförünü öldüren IŞİD militanı 3 sanık hakkında 10 ağırlaştırılmış müebbet cezası çıktı. Telekonferansla mahkemeye katılan IŞİD'liler hiç hâkim yüzü görmeden ceza aldı.
 
IŞİD'in Türkiye'de düzenlediği ilk kanlı eylem olarak kayıtlara geçen, Niğde'nin Ulukışla ilçesindeki 2'si güvenlik görevlisi 3 kişinin öldüğü silahlı saldırıyla ilgili 4'ü tutuklu 9 sanığın yargılandığı davanın 8'inci duruşmasından karar çıktı.
 
Niğde Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davada yabancı uyruklu Benyamin Xu 4 kez, Çendrim Ramadani 5 kez, Muhammed Zakiri 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı. Diğer tutuklu sanık Azerbaycanlı Fuad Movsümöv ise 13 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.
 
IŞİD’Lİ MİLİTAN: KANDIRILDIM
 
Mahkeme Başkanı Onur Yerdelen, karar vermeden önce sanıklardan son savunmalarını istedi. 8 duruşma boyunca hiç konuşmayan, hakimlerin sorularını cevap vermeyen Muhammed Zakiri ile Çendrim Ramadani susarken, Benyamin Xu, savunma yaptı. Xu, savunmasında “Olayın başından beri ölüm tehdidi altındaydım. Ben kimseyi öldürmedim. Bunlar delille sabittir. Olaylar sırasında çocuktum. Memleketime götürülmek için kandırıldım'' şeklinde konuştu. 
 
MAHKEMEYE NEDEN GETİRİLMEDİLER? 
 
Müşteki avukatlarının ısrarına rağmen mahkeme, güvenlik gerekçesiyle Ankara Yüksek Güvenlikli F Tipi Cezaevi’nde yatan teröristlerin duruşmaya getirilmesi taleplerini reddetti. Niğde’ye 330 km uzaktaki cezaevinden telekonferans sistemi ile katılan militanların gizemli durumu yargılamaya şüphe ile bakılmasına sebep oldu.
  
52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı saldırısı, Suriyeli Albay Harmuş’un kaçırılması ve El Nusra’ya giden havan topları gibi olaylarda kilit isim MİT’e çalıştığı iddia edilen Heysem Topalca’nın, IŞİD’li militanların Türkiye’ye girişlerinde yardımcı olduğu ortaya çıkmıştı. Niğde saldırısından sonra sırra kadem basan Topalca ile ilgili MİT bir açıklama yapmadı. 
 
TAKAS MI EDİLDİLER?
 
IŞİD militanlarının 8 duruşma boyunca hiç konuşmamaları ve mahkeme başkanının sorularına tepki dahi vermemeleri, IŞİD tarafından rehin alınan “Musul Konsolosluk çalışanlarının iadesinde takas olarak kullanıldı'' iddiasını hep gündemde tuttu. Militanların duruşmaya getirilmemesi de bu kapsamda değerlendirildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

İlaç şirketi Kovid aşısının yan etkilerini ilk kez kabul etti: Felç, beyin hasarı, kalp krizi
BM açıkladı: Gazze'deki enkaz Ukrayna'dan fazla
Türkiye fazla mesaide zirvede: Avrupa’nın 4 katı fazla olduğu açıklandı
Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkarsa Filistin yönetimini yıkarız
'Soyadının ağırlığını taşımaktan aciz' sözlerine yanıt geldi