Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın aleyhine ifade vererek tutuklanmalarını sağlayan Hicran Berna Ayverdi’nin yargılandığı davada savcı beraat kararı istedi. Ayverdi’nin daha önce Abdulkerim Aslan ve Yusuf Aykut hakkında “örgüt üyesi oldukları” yönünde verdiği beyanlara savcılık ve mahkemece “itibar” etmemişti.
Mardin’in Nusaybin ilçesinde sokağa çıkma yasağının devam ettiği 26 Mayıs 2016’da kentten tahliye edilen 17’si çocuk 70 kişi hakkında açılan ve ardından tefrik edilen Nusaybin Davası’nda “itirafçı” olan Hicran Berna Ayverdi’nin duruşması dün Mardin 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı ve Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz’ın da tutuklanmasına ve yerlerine kayyum atanmasına gerekçe yapılan ifadeleri veren Ayverdi’nin tutuksuz yargılandığı davada avukatı hazır bulunurken, kendisi duruşmaya katılmadı.
Aksa Enerji Şanlıurfa’da üretimi durduruyor
Nusaybin Davası’nda diğer isimlerle birlikte benzer suçlamalarla yargılanan Ayverdi hakkında savcılık verdiği mütalaasında tüm suçlamalardan beraat ettirilmesi talebinde karar verilmesini istedi. Savcılık, Ayverdi hakkındaki beraat kararına “Etkin Pişmanlık Yasası’ndan yararlanma talebinin olması, yakalandığı sırada üzerinde herhangi bir suç unsuruna rastlanmamış olması, dosya kapsamındaki samimi beyanları” gerekçe olarak sundu. Mahkeme bir sonraki duruşmayı ise, 11 Şubat tarihine erteledi.
36 KİŞİYE AYRI, AYVERDİ’YE AYRI HUKUK
Ayverdi hakkında beraat talep edilmesiyle birlikte bu güne kadar 36 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve yüzlerce yıla ulaşan hapis cezaları verilen Nusaybin Davası’nda ilk defa bir isim hakkında beraat talebi yapılmış oldu. Nusaybin Davası’na dair hazırlanan iddianamede Ayverdi hakkında da diğer tutuklularda olduğu gibi “Devletin Birliğini ve Ülke Bütünlüğünü Bozmak”, sokağa çıkma yasağı döneminde yaşamını yitiren 72 kolluk görevlisi hakkında ayrı ayrı “Kasten Öldürme”, “Kasten Öldürmeye Teşebbüs”, “Kasten Yaralama”, “Kamu Malına Zarar Verme”, “Örgüt Üyesi Olmak” ve “Tehlikeli Maddeleri İzinsiz bulundurma” iddialarla ceza verilmesi isteniyordu.
Savcılığın beraatını istediği Ayverdi, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Adnan Selçuk Mızraklı hakkında 31 Mart 2019 yerel seçimlerine 11 gün kala 20 Mart 2019’da beyanlarda bulunmuştu. Ayverdi, Mızraklı ile ilgili Diyarbakır’daki özel bir hastanede çalıştığı dönemde “yaralı bir PKK’liyi tedavi ettiğini duyduğunu” öne sürmüştü. Ayverdi, Kayapınar Belediye Eşbaşkanı Keziban Yılmaz hakkında da seçime 4 gün kala “örgütün hukuk komisyonunda yer aldığı, taş atan çocukların tahliye edilmesi için mücadele verdiği” gibi itiraflarda bulunmuştu.
26 Şubat 2019’da Nusaybin Davası’nın tefrik edilmesinin ardından 5 Eylül 2019’da görülen davada tahliye edilen Ayverdi, üzerine atılı iddialar tüm tutuklularla aynı olmasına rağmen “Mevcut delil durumu, suç vasfının sanık lehine değişme ihtimali, tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne” alınması gerekçeleriyle tahliye edilmişti.
MAHKEME BEYANLARINA İTİBAR ETMEMİŞTİ
Ayverdi’nin daha önce Abdulkerim Aslan ve Yusuf Aykut hakkında “örgüt üyesi oldukları” yönünde verdiği beyanlara savcılık ve mahkemece “itibar” edilmemişti. Mahkeme Ayverdi’nin beyanları için “TCK’nın 221’inci maddesinde düzenlenen etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanma imkanı bulunan tanıkların aşamalarda değişik anlatımlarının tek başına yeterli delil sayılamayacağı, sanık savunmalarının aksinin çürütülmediği, mahkumiyet hükmü kurulması için mahkememizde vicdani kanaatin oluşmadığı anlaşılmakla” denilmişti. (Mezopotamya Ajansı)