Şempanzeler İnsan Gibi Konuşuyor: Evrimsel Bağlar Ortaya Çıktı

Araştırmacılar, Uganda ve Tanzanya ormanlarında 250'den fazla şempanzenin iletişimini inceledi. Şempanzelerin insanlar gibi sırayla ve hızlı dönüşlerle konuştuğu, jest ve mimiklerle iletişim kurduğu keşfedildi.

BBC'nin haberine göre, araştırmacılar Uganda ve Tanzanya ormanlarındaki beş vahşi şempanze topluluğundan 250'den fazla şempanzenin iletişimini inceledi ve vahşi şempanzelerin insanlar gibi sırayla ve hızlı dönüşlerle konuştuğunu, konuşma sırasını beklediğini ortaya koydu. St. Andrews Üniversitesi'nden Profesör Cat Hobaiter, bu bulguların insanlarla derin evrimsel benzerliklere işaret ettiğini vurguladı.

BBC'nin haberine göre, araştırmacılar Uganda ve Tanzanya ormanlarındaki beş vahşi şempanze topluluğundan 250'den fazla şempanzenin birbirleriyle iletişimlerini inceledi. Bu araştırma, vahşi şempanzelerin insanlar gibi hızlı ve sırayla konuştuğunu, konuşma sırasının kendilerine gelmesini beklediklerini ortaya koydu.

Vahşi şempanzeler bilgi alışverişinde bulunurken "hızlı tempolu dönüşler" yapıyor ve zaman zaman da birbirlerinin sözünü kesiyor. Araştırma ekibinden St. Andrews Üniversitesinde görevli Profesör Cat Hobaiter, şempanzelerin konuşmalarının insanlar ile derin evrimsel benzerlikler taşıdığına dikkat çekti.

Profesör Hobaiter, hızlı sıra almanın insan diyaloğunun ayırt edici bir özelliği olduğuna işaret ederek, insanların 200 milisaniye aralıklarla konuştuğunu, şempanzelerin ise biraz daha uzun aralıklarla iletişim kurduğunu belirtti. Hobaiter, vahşi şempanzelerin de insanlara benzer şekilde iletişim kurduğunu, konuşmalarda sıraya girdiklerini, birbirlerinin sözlerine müdahale ettiklerini ve jest ve mimik kullandıklarını kaydetti. Araştırmanın bulguları "Current Biology" dergisinde yayımlandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.