'Sezaryen' dönemi bitiyor: Sağlık Bakanlığı'ndan denetleme geliyor

Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğum sayısındaki artış nedeniyle harekete geçti. Anne adaylarını normal doğuma teşvik edecek bir dizi önlem "Normal Doğum Eylem Planı" ile uygulanmaya konulacak.

Sağlık Bakanlığı, sezaryen doğum sayısındaki artış nedeniyle harekete geçti. Anne adaylarını normal doğuma teşvik edecek bir dizi önlem "Normal Doğum Eylem Planı" ile uygulanmaya konulacak. Bu plan kapsamında tüm hastanelerde gece okulu açılacak, ebelerin yetkileri genişletilecek ve sezaryen operasyonları sıkı bir denetim altına alınacak.

Sezaryen doğumların son dört yılda ciddi bir artış göstermesi, Sağlık Bakanlığı'nı alarm durumuna geçirdi. Bakanlık, mevzuat düzenlemelerini tamamladıktan sonra 'Normal Doğum Eylem Planı'nı devreye alacak. Bu plan, anne ve bebek sağlığını korumayı amaçlayan adımları içerecek ve özel, kamu ve üniversite hastanelerini kapsayacak. Tüm hastanelerde 'gebe okulu' oluşturulacak ve fiziki standartları karşılayan kurumlar 'anne dostu hastane' unvanı alacak.

Anne adaylarına gebelik, doğum ve lohusalık konularında bilgilendirme yapılacak, mevcut eğitim faaliyetlerinin kapsamı genişletilecek. Bu amaçla "Annelik Yolculuğu" adlı bir mobil uygulama da kullanılacak.

Bakanlık, ebelerin görev ve yetkilerini artıracak yeni düzenlemeleri hayata geçirecek, doğumhane çalışanlarına maddi teşvikler sunacak. Tüm doğumhanelerde "rehber ebe" ve "doğumhane sorumluları" atanacak.

Sezaryen doğum yönetimi, Bakanlıkça hazırlanan klinik rehberlere göre yapılacak ve hastanelerde sezaryen operasyonlarına yönelik denetimler gerçekleştirilecek. Kamu sağlık yöneticilerinin performans kriterlerine primer sezaryen oranları da dahil edilecek. 

Ayrıca, toplumun normal doğumun önemi konusunda bilinçlenmesi için kamu spotları yayımlanacak ve uzmanlar televizyon programlarına çıkarak bilgilendirme yapacak. 81 ilde hamileler ve yakınlarının bilgi alabileceği stantlar kurulacak.

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre, sezaryen oranları Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği yüzde 15 sınırının oldukça üzerinde, neredeyse her iki çocuktan biri sezaryenle doğuyor. 

Devlet hastanelerinde 2020'de yüzde 42,8 olan sezaryen oranı, 2021'de yüzde 44,6'ya, 2022'de ise yüzde 46,4'e yükseldi. Üniversite hastanelerinde ise bu oran 2020'de yüzde 71,4, 2021'de yüzde 73,1 ve 2022'de yüzde 74,4 olarak belirlendi. Özel hastanelerde ise 2020'de yüzde 74,1, 2021'de yüzde 75,5 ve 2022 itibarıyla yüzde 78,1 seviyesine ulaştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.