Kara para aklamak, dolandırıcılık gibi çeşitli suçlamalar nedeniyle Türkiye ve ABD tarafından hakkında kırmızı bültenle arama kararı çıkartılan Korkmaz'a ilişkin bilgiler internette aratılıyor. Peki, Sezgin Baran Korkmaz kimdir?
Kara para aklama soruşturması kapsamında aranan ve Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz, ABD'ye iade edildi. Türkiye ve ABD tarafından aranan Korkmaz, 19 Haziran'da Avusturya'nın başkenti Viyana'ya yaklaşık 250 kilometre mesafedeki bir kasabada emniyet güçlerince gözaltına alınmıştı.
ABD Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Korkmaz'ın Avusturya'dan ABD'nin Utah eyaletine bağlı Salt Lake City kentine getirildiği, "kara para aklama", "elektronik dolandırıcılık" ve "hukukun işleyişini engelleme" suçlamalarıyla karşı karşıya kalacağı belirtildi. Açıklamada, Korkmaz'ın suçlu bulunması halinde, hakkındaki her bir suçlamadan 20'şer yıla kadar hapis cezası alabileceği kaydedildi.
Sezgin Baran Korkmaz kimdir?
Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen Sedat Peker'in 'in 9. videosu ile birlikte gündeme gelen Sezgin Baran Korkmaz, 25 Nisan 1975 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde doğdu.
5 kardeşli bir ailede büyüyen Korkmaz, ''Kars'ta boyacılık yapan gencin zirveye çıkış hikâyesi'' birçok defa haberlere konu oldu.
Korkmaz son dönemde, İstanbul 10. Asliye Ceza Mahkemesinde 17 Mayıs 2020'de Korkmaz ve 3'ü yabancı uyruklu 10 kişiyle, bu kişilerle bağlantılı "malen sorumlu" şirketler hakkında ABD'den haksız kazançla elde edilen "mal varlığı değerini aklama" suçundan hapis cezası istemiyle yargılanmasıyla konuşuluyor.
İhtiyaç sahibi öğrencilere burslar verdiğini, yoksullara gıda ve para yardımları yaptığını, başta memleketi Kars olmak üzere birçok yerde okullar inşa ettirdiğini söyleyen Korkmaz, Avusturya'da tutukluluğu sürerken, ABD'ye iade edildi.
Korkmaz, Ağustos 2017'de Beyoğlu Piyalepaşa semt pazarında bulunan tüm sebze, meyve, peynir zeytin gibi gıda ürünlerinin satıldığı tezgahlarını satın alarak bayram öncesi ürünleri vatandaşlara dağıtmasıyla gündeme gelirken, Ağustos 2018'de de lüks yatı "Queen Anne" ile Bodrum Cennet Koyu'na gelip halk plajındakilere bedava ayran ve lahmacun dağıtmasıyla gündem olmuştu.
Korkmaz, isminin baş harflerinden oluşan SBK Holding ve SBK Vakfının kurucu başkanı, Relief International ve EastWest Institue yönetim kurulu üyesi.
Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Hexagon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ürosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin sahibi.
Türk Hava Kurumu'nun (THK) Laleli Tayyare Evleri'ni illegal bir şekilde ele geçirmeye çalıştığı iddiası ile hakkında suç duyurusu yapıldı. "Adli makamları yanıltmak, iftira, dolandırıcılık, şantaj ve çete yöntemleri kullanmaya" kadar uzanan bir dizi iddia bu dosyada yer aldı.
Şirketlerinden elde ettiği gelirler bir kenara Korkmaz'ın esas gelirinin ABD'de dolandırıcılık yaptıkları iddia edilen Kingston kardeşlerden komisyon aldığı öne sürüldü.
Şimdilerde Türkiye'deki tüm şirketlerine ve mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuş olan Korkmaz, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranıyor.
Türkiye'yi eşi ile birlikte 5 Aralık 2020 tarihinde terk eden Korkmaz'ın ABD'ye iadesi gerçekleşti.
Peker, Kormaz'ı bizzat İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun bakanlığa çağırıp "hakkında dosya hazırlandığını ve kaçması için uyardığını" öne sürmüştü.
Korkmaz'ın Adalet ve Kalkınma Partisi ile bağlantısını sağlayan ismin Ekim Alptekin olduğu iddia edildi. Alptekin'in Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarıyla kurduğu iyi ilişkiler sayesinde Türk Amerikan İş Konseyi'nin (TAİK) başkanlığına getirildiği ve 2017 yılında Washington'daki Trump Otel'de bir toplantı düzenlediği bu toplantıya da Sezgin Baran Korkmaz'ın sponsor olduğu savunuldu.
Korkmaz bu toplantıda yaptığı konuşmada ABD'de iş hayatına girişini, Kingstonlarla nasıl tanıştığını anlatarak bulunduğu yere gelmesinde Ekim Alptekin'in çok büyük katkısı olduğunu belirttiği iddia edildi.
Alptekin, Ekim 2016'da ABD'de hakkında açılan bir soruşturma nedeniyle kısa süreliğine Türkiye'ye dönmüş ve dolandırıcılık paralarının Türkiye'de piyasaya sokulmasında kullanılan Mega Yönetim A.Ş'nin yönetim kurulunda yer almış, Nisan 2017'de istifa etmiş olduğu yazıldı.
Alptekin'in adı daha sonra Fetullah Gülen'in iadesi için ''komplo kurmak'' ve ''yabancı bir devlet adına kayıt dışı temsilci olarak hareket etmek'' iddialarıyla gündeme geldi. Alptekin, bu iddiaları kabul etmiyor.