Sfaks Gösterisinde Göçmen Krizi: Yerel Halkın Talepleri ve Avrupa Birliği'nin Yardımı

Sfaks, Tunus'ta düzenlenen gösteride, yerli halk, göçmenlerin geri gönderilmesini istedi. Aktivistler, artan şiddet ve mülkiyet ihlallerine dikkat çekerek, krizin çözümü için çağrıda bulundu. Avrupa Komisyonu, göçmen akışını azaltmak için Tunus'a 127 milyon avro yardım sağlayacak.

Sfaks, Tunus'ta düzenlenen gösteride yerel halk, artan göçmen nüfusuna karşı tepkisini dile getirdi. Aktivistler, göçmenlerin geri gönderilmesi ve krizin çözümü için yönetimden adımlar bekliyor. Avrupa Komisyonu'nun, göçmen akışını azaltmak için Tunus'a 127 milyon avro yardım yapacağı bildirildi.

Tunus'un başkenti Tunus'un güneyinde bulunan Sfaks kentinin Cabniyane bölgesinde toplanan kalabalık bir grup, düzenledikleri gösteride "Yerleşime hayır, halk göçmenlerin geri gitmesini istiyor" şeklinde sloganlar attı.

Gösteri sırasında konuşan aktivist Faize bin Salih, Sfaks'taki bazı bölgelerde çiftliklerin ve zeytin bağlarının işgal edilmesi ile yaşanan şiddet olaylarının artmasının, yönetimin bu krize çözüm bulması gerektiğini söyledi.

Bin Salih, Afrika ülkelerinden gelen yasadışı göçmenlerin ülkelerine geri gönderilmesini ve Sfaks'ta değil, Sahra Çölü'nün güneyine yerleştirilmelerini istedi.

Başka bir aktivist olan Muhammed ise yönetimin en üst düzeyine seslerini duyurmak istediklerini ifade etti.

"Ben, Cabniyane ve el-Amire halkının çektiği sıkıntılara Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in dikkat etmesi çağrısını yapıyorum, çünkü buradaki durum kontrolden çıktı ve dayanılmaz bir hale geldi" diyen Muhammed, yasadışı göçmenlere ilişkin açık hukuki yasalar ve siyasi yaklaşımlar aracılığıyla kalıcı çözümler bulunması gerektiğini belirtti.

Muhammed, "Bizler ırkçılığı teşvik edenler değiliz, bu göçmenlerin zorluklarını anlıyoruz ancak tehlike çanları çalmaya başladı ve halk fiziksel olarak tehdit altında" diyerek, halktan bazılarının saldırılara ve hırsızlıklara maruz kaldığına dikkat çekti.

TUNUS'TA DÜZENSİZ GÖÇMEN SORUNU

Her yıl binlerce Afrikalı düzensiz göçmen, daha iyi bir yaşam umuduyla Akdeniz üzerinden Avrupa'ya ulaşmak için Libya ve Cezayir'e sınırı olan Tunus'a geliyor.

Orta Akdeniz'deki düzensiz göç rotası üzerinde bulunan İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası, Tunus kıyılarına yaklaşık 130 kilometre uzaklıkta bulunuyor.

Tunus'un Sfaks kenti, düzensiz göçmenlerin Lampedusa'ya ulaşma çabaları için sıklıkla kullandığı noktalardan biridir.

Avrupa Komisyonu, Eylül 2023'te Tunus ile Avrupa Birliği (AB) arasında imzalanan ve düzensiz göçmen akışını azaltmayı amaçlayan bir anlaşma kapsamında Tunus'a 127 milyon avroluk yardım sağlanacağını duyurdu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.