EYT düzenlemesinin yasalaşmasıyla birlikte Türkiye'deki emekli sayısı 17 milyonu aşmış durumda. Bu rakamın birkaç yıl içinde 20 milyonu geçmesi bekleniyor ve bu durum ekonomi yönetimini harekete geçiriyor. Aynı zamanda, mevzuata aykırı şekilde emekli olan vatandaşların iptal işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yeni bir birim kuruldu.
Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu adı altında faaliyete başlayan ekip, geçmişe dönük ve güncel taramaları yaparak usulsüz şekilde emekli olanları tespit edecek. Bu sayede, emekliliği anlaşılan vatandaşlar, işledikleri suçun ağırlığına göre para cezası veya hapis cezası alacaklar. Ayrıca, emeklilikleri iptal edilen vatandaşlar, senelerce aldıkları emekli maaşlarının toplamını yasal faiz oranıyla hesaplanarak iade etmek zorunda kalacaklar.
BAKAN RESMEN AÇIKLADI, ÇALIŞMALAR BAŞLADI
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu'nun kurulduğunu duyurdu. Bakan Işıkhan, bu platformun, vatandaşların sosyal güvenlik haklarını ihlal eden ve haksız yere maddi kazanç elde etmeye çalışan kişileri hızlı bir şekilde tespit edip gerekli işlemleri yapacaklarını belirtti.
Bu uygulama, iş yerinde çalışmadığı halde sigorta yaptıranlara ve sahte iş yerlerine karşı ciddi yaptırımların uygulanmasını sağlayacak.
Sahte sigortalılar tespit edildiğinde, alınan aylıklar iptal edilecek ve ödenmiş olan maaşlar ile diğer ödemeler yasal faizle birlikte geri alınacak. Ayrıca, ilgili kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacak.
Sahte işler ve düzmece sigortalı bildirimi yapan işverenlerin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal edilecek. Aynı şekilde, meslek mensupları hakkında da iş yerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve iş yeri sicil numarası iptal edilecek.
TEK TEK BU İŞLEMLER UYGULANACAK
Takvim'de yer alan haberde düzmece işyerleri ve düzmece sigortalı bildirimi yapan işverenler hakkında yapılan işlemler şu şekilde sıralandı:
Baştan beri düzmece olduğu tespit edilen işyerinin tescil kaydı, e-sigorta şifresi ve işyeri sicil numarası iptal edilir.
Sahte işyerinden ödenen primler var ise Borçlar Kanunu hükümlerince iade edilmeyerek SGK tarafınca gelir kaydedilir.
Yersiz yararlanılan teşvik ve destekler var ise gecikme cezası ve gecikme zammı ile birlikte geri alınır.
İşyeri ile ilgili asgari işçilik araştırma veya inceleme işlemi yapılmış ise düzmece bildirimler iptal edilerek yeniden hesaplama ve değerlendirme yapılır.
Vergi mevzuatı açısından gerekli işlemler yapılmak üzere ilgili vergi dairesine bilgi verilir.
Sahte sigortalı bildirimi sebebiyle SGK'nın ödediği aylık, gelir, geçici iş göremezlik ödenekleri ve sağlık giderleri işverenden kanuni faizi ile birlikte öğrenim edilir.
Gerek duyulması halinde işverenin diğer tüm işyerleri için de düzmece işyeri/sahte sigortalılık kapsamında denetim faaliyeti gerçekleştirilir.
Sahte sigortalı bildirimlerinde sorumluluğu tespit edilen meslek mensupları (serbest muhasebeci ve mali müşavirler) da işveren ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutulur.
Meslek mensubunun bağlı bulunduğu meslek odasına disiplin mevzuatı uyarınca işlem yapılmak üzere bilgi verilir.
İlgililer hakkında Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulur.