Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yurtiçinde tedavi olanağı bulunmayan hastalar için yurtdışında tedavi imkanları sunduğunu sosyal medya üzerinden duyurdu. Açıklamada, "Yurt içinde tedavi olanağı bulunmayan hastalarımız için yurtdışında tedavi fırsatı sunuyoruz. Bu süreçte, ilgili sağlık kurulu raporlarına dayalı olarak, Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında tedavi masraflarını karşılıyoruz" denildi.
SGK'nın resmi web sitesinde yurtdışı tedavi prosedürleri ayrıntılı olarak açıklanmış durumda. Hastaların, il sağlık müdürlüklerine veya Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'ne sağlık kurulu raporu ile başvurmaları gerekiyor. Sağlık kurulu raporunu almak için izlenmesi gereken adımlar ise şu şekildedir:
- Sağlık Uygulama Tebliği çerçevesinde, yurt içinde tedavi edilemez durumda olduğuna dair belge olarak, ilgili sağlık kurumundan alınacak SUT eki 'Yurt Dışına Tedaviye Gönderileceklere İlişkin Sağlık Kurulu Raporu' (EK-2/E-1) düzenlenmelidir.
Ankara, İstanbul ve İzmir'deki önde gelen eğitim ve araştırma hastaneleri, sağlık kurulu raporlarını onaylama yetkisine sahiptir. Onaylanan raporlar, Sağlık Bakanlığı'nın nihai onayına sunulur. Bu süreci hastalar ve yakınları, Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri aracılığıyla da takip edebilir.
Rapor onay süreci tamamlandıktan sonra, hastalar veya yakınları, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulunur ve burada Genel Müdürlük Makamı'nın onayına sunulur. Ayrıca, kurumun web sitesinden onay süreci ve hizmet bedelleri hakkında detaylı bilgilere ulaşmak mümkündür.