SGK, SMA hastalarının ilaç masraflarını ödeme listesine aldı

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Türkiye'de bilinen adıyla Gevşek Bebek Sendromu, dünyada ve ülkemizde pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine sebep oluyor.. SMA hastalarının kullandığı ilaçların pahalı olması çok konuşulmuştu....

Spinal Müsküler Atrofi (SMA) Türkiye'de bilinen adıyla Gevşek Bebek Sendromu, dünyada ve ülkemizde pek çok çocuğun hayatını kaybetmesine sebep oluyor.. SMA hastalarının kullandığı ilaçların pahalı olması çok konuşulmuştu. SMA hastalarına iyi haber bugün geldi. SGK, SMA hastalarının ilaçlarını ödeme listesine aldı. Etken maddesi "Nusinersen Sodium" olan ilacın SGK tarafından  karşılanmasına ilişkin karar, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlaç SGK tarafından ödeme listesine alınarak hasta katılım payından muaf tutuldu.

''SMA TİP-1 HASTALARI İÇİN GEÇERLİLİĞİNİ SÜRDÜRECEK’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından edinilen bilgi kapsamında, SMA Tip-1 tanılı hastaların tedavilerinde kullanılmak üzere, hangi hastaların ilaca erişiminin sağlanacağı ve tedavide klinik etkinliğin sağlanıp sağlanmadığı hususlarına Sağlık Bakanlığı karar vereceği öğrenildi. SMA Tip-1 tedavisinde kullanılan ilaçlar, çocuk nörolojisi uzman  hekiminin yer aldığı ilk 4 uygulama için 3 ay süreli, sonraki uygulamalar için 6  ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden "Sağlık Bakanlığı-Türkiye İlaç ve  Tıbbi Cihaz Kurumu İlaçların Kişisel Tedavide Kullanılmalarını Değerlendirme  Komisyonu" tarafından verilecek "İlaç Kullanım Onayı" ile çocuk nörolojisi uzman  hekimi tarafından her bir uygulama için ayrı ayrı reçete edilecek.  “İlaç Kullanım Onayı"nın ilk 4 uygulama için tek seferde ve sonraki  her bir uygulama için ise ayrı ayrı verilmesi halinde bedelini  Sosyal Güvenlik  Kurumu karşılanacak. İlacın, tescili yapılmış yeni doğan ve çocuk yoğun bakım servisi  bulunan, bünyesinde çocuk nörolojisi uzmanının da yer aldığı, beslenme ve  diyetetik ile fizik tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri üçüncü basamak sağlık  hizmeti sunucularında kullanılması halinde de bedeli yine SGK tarafından  karşılanacak.

 Soğuk zincir şeklinde taşıma ve saklama koşullarına haiz ilacın yurt  dışından temini ile tedavinin sağlanacağı sağlık hizmeti sunucusuna ulaştırılması  işlemleri ise zaman kayıplarının önüne geçilmesi için her hasta için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlanacak.

SMA NEDİR?

Spinal Müsküler Atrofi (SMA), hareket sinir hücrelerinden (motor nöronlardan) kaynaklı nöro-müsküler oluşan bir hastalık. 3 evrede görülen SMA hastalığının en tehlikelisi SMA Tip 1 denilen evredir. Çocukluk döneminde kendini göstermeye başlayan bu hastalık,  omurilikteki ön boynuz denilen bir bölgedeki hareket siniri hücrelerini olumsuz etkiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Çocuklarda grip ve alerjiyi birbirine karıştırmayın
Organ Nakli Kişilik Değişikliklerine Yol Açabilir
Sağlıklı ve Lezzetli Bir Birliktelik: Kemik Sulu Yeşil Mercimek Çorbası!
Siz De Sürekli "Her Yerim Ağrıyor, Kolum Kalkmıyor" Diyenlerden Misiniz? Çareniz Bu Haberde!
Yaz aylarında cildinizi korumayı unutmayın