SGK, kaçak istihdamla mücadele kapsamında, sahte iş yerleri ve sahte sigortalılar üzerine yoğunlaşan denetimlerini Sahte Sigortalılık ve Sahte İş Yeri Takip Platformu üzerinden sürdürüyor.
2023 yılında Türkiye genelinde, özellikle kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu illerde yapılan toplam 101,794 denetim sonucunda, 1,533 iş yerinin sahte olduğu tespit edildi. Bu denetimlerde, 88,455 kişinin usulsüzlük yapılarak çalışmadığı halde sigorta priminin ödendiği veya sahte iş yerleri üzerinden sigortalı gösterildiği ortaya çıktı.
PRİMLER SİLİNDİ, MAAŞLAR GERİ ALINDI
SGK, usulsüz şekilde sigortalı gösterilen kişilerin sigortalılıklarını iptal etti ve sahte iş yerleri için hizmetleri sildi. Bağlanan aylıklar da iptal edildi ve ödenen maaşlar ile diğer ödemeler faiziyle birlikte geri alındı.
Sahte iş yerlerine yönelik yaptırımlar uygulayan SGK, başlangıçtan beri sahte olduğu tespit edilen iş yerlerinin tescil kaydını, e-sigorta şifresini ve iş yeri sicil numarasını iptal etti. Teşvik ve desteklerden haksız yere yararlanan şirketler de belirlenerek gecikme cezası ve zammıyla bu destekleri geri ödemeye zorlandı.
SAHTE SİGORTALILIK EN ÇOK EŞ DOST ŞİRKETLERİNDE YAPILIYOR
Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sözlerinde sahte iş yerleri ve sahte sigortalılığın sosyal güvenlik sisteminin uzun süredir var olan sorunlarından biri olduğunu vurguladı.