SGK tek tek geri ödeme yapacak: Mahkemeden flaş karar geldi

Mahkeme, Sosyal Sigortalar Kurumu'nun ödemediği ilaçlar konusundaki vatandaşların itirazını kabul etti ve bu durum vatandaşları sevindiren bir karar olarak değerlendirildi.

Ankara'da bir kadın, sağlık sigortası kurumu olan SGK'nın ilacının masraflarını karşılamaması üzerine açtığı dava sonucunda haklı bulundu. Mahkeme, SGK'nın ret kararını yasalara uygun bulmadı.

Ankara'da ikamet eden E.A. adlı bir kadın, rahim ağzı kanserine karşı koruyucu olan HPV aşısının masraflarının Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından karşılanması için başvuruda bulundu. Ancak SGK, bu talebi reddetti. Buna karşı, E.A. Ankara 25. İdare Mahkemesi'ne başvurarak ödediği paranın SGK tarafından geri ödenmesini istedi. Mahkeme, E.A.'nın talebini haklı bularak ödediği 3 bin 224 liranın SGK tarafından iadesini sağladı.

LİSTEDE BULUNMUYOR

SGK, davada konunun Sağlık Bakanlığı tarafından ele alınması gerektiğini savundu ve mahkemenin davanın reddine karar vermesini talep etti. Ayrıca, HPV aşısının Bakanlık tarafından bedeli ödenecek ilaçlar listesinde bulunmadığına dikkat çekerek yapılan işlemin hukuka uygun olduğunu iddia etti.

Mahkeme dosyasına eklenen bilirkişi raporunda, rahim ağzı kanserinin ölümcül hastalıklar arasında yer aldığı ve HPV aşısının kişilere yüzde 99.7 oranında koruma sağladığı belirtildi. Raporda ayrıca, rahim ağzı kanserine karşı aşılamanın tıbben gerekli olduğu açıklandı.

SGK'NIN KARŞILAMASI ZORUNLU DENİLDİ

Bilirkişi raporunda, başvuru sahibi E.A.'nın tedavisinde HPV aşısının kullanılmasının uygun olduğu ve bu talebin Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle güvence altına alınan yaşam hakkıyla ilgili olduğu vurgulandı. Mahkeme, rapor doğrultusunda SGK'nın aşının masraflarını karşılamasının zorunlu olduğu sonucuna vardı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.