SGK Uzmanı, emeklilikle ilgili önemli bir formülü açıkladı: O kişiler EYT kapsamında

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası staj sigortasıyla ilgili merak edilen konuları ele alan önemli bir paylaşımda bulundu. Erdursun, EYT kapsamına girebilecek bireyleri ve bu kişilerin sağlaması gereken şartları açıkladı.

Staj sigortası olan kişilerin sigorta başlangıçlarının emeklilikte geçerli sayılmaması, bu bireylerin EYT kapsamına girmemesine yol açtı. SGK uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, staj sigortası sonrası doğum borçlanması yaparak EYT'li olunabileceğini ifade etti.

EYT düzenlemesi çerçevesinde, 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi bulunanlar, prim gün ve hizmet yılı şartlarını yerine getirerek yaş şartı aranmaksızın emekli olabiliyor. Ancak staj sigortası olanlar bu düzenlemeden yararlanamamıştı. Erdursun, bu konuya ilişkin olarak şu açıklamaları yaptı:

DOĞUM BORÇLANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

8 Eylül 1999 tarihinden önce staj ve çıraklık başlangıcı olanların işe başlama tarihi emeklilik için geçerli kabul edilmez. Ancak staj sonrası doğum yapan kadınlar, doğum borçlanması hakkından yararlanarak işe başlama tarihlerinin geriye çekilmesi mümkündür. 

Örneğin, 1 Ağustos 1994'te staj girişi olan ve 1 Ağustos 2000'de sigortalı olan bir kadın, 1 Eylül 1999'da çocuk doğurmuşsa, bu dönemi borçlanarak sigorta başlangıç tarihini geriye çekebilir ve EYT'li olabilir.

EYT KAPSAMINDA OLMAYAN DURUMLAR

1 Nisan 1996'da staj başlangıcı olan ve 1 Eylül 2002'de tüm sigorta kollarına tabi sigortalı hale gelen bir kadın, 1 Ağustos 2000'de doğum yapmışsa 720 gün doğum borçlanması yapabilir. Ancak bu durumda, 1 Eylül 2002 işe başlama tarihi 720 gün öne çekilse bile EYT'li olamaz.

Bu durumda olan bireyler, staj başlangıç tarihlerini, sigorta başlangıçlarını ve doğum yaptıkları tarihleri dikkate alarak doğum borçlanması ile EYT'li olup olamayacaklarını kontrol edebilirler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.