Siber güvenlik uzmanları, Gmail, Outlook ve Apple Mail kullanıcılarını yeni nesil dolandırıcılık yöntemleri konusunda uyarıyor. Yapay zeka destekli araçlar, dolandırıcıların sahte e-postaları çok daha inandırıcı hale getirmesine olanak sağlıyor. Artık bu düzmece e-postalar, kurbanların fark etmesini imkânsız hale getiriyor.
Yapay zeka botları, sosyal medya faaliyetlerini analiz ederek kullanıcının ilgi alanlarını ve tepkilerini tahmin ediyor. Dolandırıcılar bu verilerle çok kişisel ve gerçekçi e-postalar hazırlayabiliyor ve bu mesajlar, sanki arkadaşlardan ya da aileden gelmiş gibi gösteriliyor. Bu yöntem, dolandırıcılıkla mücadeleyi oldukça zorlaştırıyor.
HEDEF ALINAN KİŞİLERİ ANALİZ EDİYORLAR
Financial Times’a göre, yapay zeka destekli araçlar, sosyal medya ve çevrimiçi faaliyetleri inceleyerek kullanıcının davranışlarını öngörüyor. Bu, dolandırıcıların çok daha hedeflenmiş saldırılar yapabilmesini sağlıyor. Sigorta şirketi Beazley’nin bilgi güvenliği sorumlusu Kristy Kelly, "Bu dolandırıcılıklar giderek daha kişisel hale geliyor. Yapay zeka sayesinde dolandırıcılar, insanlar hakkında büyük miktarda veri toplayıp buna dayanarak çok daha hedefli saldırılar düzenleyebiliyor" açıklamasını yaptı.
YAPAY ZEKA, DOLANDIRICILARA KOLAYLIK SAĞLIYOR
McAfee'nin uyarılarına göre, yapay zeka ile desteklenen dolandırıcılık faaliyetlerinin sayısının ve karmaşıklığının artması bekleniyor. ESET siber güvenlik danışmanı Jake Moore, "Yapay zeka, dolandırıcıların sosyal mühendislik tekniklerini teknolojik bir boyuta taşıyor. İnsanlar çevrimiçi olarak paylaştıkları bilgileri azaltmadıkça bu tür saldırıları engellemek zorlaşacak" diyor.
SİBER SALDIRILARIN YÜZDE 90’I SAHTE E-POSTALARLA BAŞLIYOR
ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı'na göre, başarılı siber saldırıların yüzde 90’ından fazlası sahte e-postalarla başlıyor. Özellikle bankalar veya güvenilir kurumlar gibi görünen bu mesajlar, kullanıcıları tuzağa düşürüyor. Güvenlik filtreleri bile bu kadar gelişmiş dolandırıcılık yöntemlerini tespit etmekte yetersiz kalabiliyor.
İNANDIRICI E-POSTALARA KARŞI DİKKATLİ OLUN
Uzmanlar, şüpheli e-postalardaki bağlantılara tıklamadan önce gönderenin kimliğini doğrulamanızı öneriyor. Ayrıca, iki faktörlü kimlik doğrulama ve güçlü parolalar kullanmak güvenliği artırmada büyük bir rol oynuyor. Jake Moore, "Yapay zeka saldırıları ne kadar gelişmiş olursa olsun, insanlar para transferi yapmadan veya kişisel bilgilerini paylaşmadan önce iki kez düşünmeli" diyerek kullanıcıları dikkatli olmaya çağırıyor.