Uzman Psikolog Duhan Töre, siber ve mesleki zorbalıkla ilgili yaptığı açıklamada, bu tür zorbalık biçimlerinin intihar riskini artırabileceğine dikkat çekti. Sivas Medicana Hastanesi'nden görevli olan Töre, meslek gruplarının da siber zorbalığa maruz kalabileceğini vurgulayarak, özellikle mesleki eleştirilerin, bilgi eksikliği durumunda sorun oluşturabileceğini belirtti. Mesleki eleştirilerin, kişisel özelliklere odaklanarak yapıldığında mesleki zorbalık olarak algılanabileceğine işaret etti. Töre, psikologların duygusal anlarında gösterdikleri tepkilerin profesyonellikle çelişkili görülebileceğini, diyetisyenlerin fiziksel görünümlerinin mesleki inandırıcılığını etkileyebileceğini belirtti.
"MESLEKI AÇIDAN GELIŞIM BIZIM ÜLKEMIZDE AŞIRI ELEŞTIRILEN BIR TARAF"
Siber zorbalığın teknoloji aracılığıyla gerçekleştiğini belirten Töre, "Mesleki zorbalık, tamamen mesleği karaktere büründürmek aslında bu alanda bir psikolog ağlayabilir, travma da geçirebilir. Profesyonellik açısından bunu mesleğine yansıtmaması gerekir, ancak böylesi durum yaşadığında mesleğe karşı kişinin yeterli değilmiş algısı uyandırmakta, bu durumda olumsuz eleştirilere sebebiyet vermektedir. Örnek olarak verecek olursak bir diyetisyenin fiziki açıdan iyi bir görüntüde olmasını bekliyoruz çünkü mesleğin inandırıcılığı ve görseli kendisiymiş gibi bir algı oluşuyor.
ZORBALIĞA KARŞI SAVAŞ
Töre, eleştirinin kişinin deneyimine dayalı olması gerektiğini ve bu tür zorbalıkların depresyon, öfke kontrolü kaybı ve hatta intihar gibi sonuçlara yol açabileceğini vurguladı. Siber zorbalığın, teknoloji aracılığıyla gerçekleştiğini ve kişiyi derin bir stres içine sokabileceğini ifade eden Töre, mesleklerin gelişimine yönelik eleştirilerin ülkemizde aşırı olduğunu ve herkesin her konuda mükemmel olmasının beklenmemesi gerektiğini söyledi. Töre, siber zorbalığın, empati ve anlayışla ele alınması gerektiğini vurguladı.