Avrupa ve Orta Asya'da siber zorbalık alarm veriyor! Yapılan araştırmaya göre, özellikle kız çocukları artan bir risk altında. Bulgaristan, siber zorbalıkta başı çekerken, uzmanlar bu endişe verici trende önlem alınması gerektiğini vurguluyor. Gençlerin ve ailelerin hayatlarını olumsuz etkileyen bu soruna karşı dikkat çekiliyor.
DSÖ Avrupa Bölge Dairesi ile iş birliği içinde yürütülen bir araştırmada, araştırmacılar, 44 Avrupa ve Orta Asya ülkesinin yanı sıra Kanada'da 279 binden fazla 11, 13 ve 15 yaşındaki genç üzerinde siber zorbalık konusunda sorular yöneltti.
Araştırma sonuçları, kötü niyetli içerikli mesajlar, gönderiler veya elektronik postalar gibi davranışların yanı sıra izinsiz olarak çevrimiçi görüntü veya fotoğraf paylaşımı gibi eylemlerin siber zorbalığın arttığını ortaya koydu. HBSC Uluslararası Koordinatörü Dr. Joanna Inchley, dijital dünyanın öğrenme ve bağlantı kurma için büyük fırsatlar sunarken, aynı zamanda siber zorbalık gibi zorlukları da artırdığı uyarısında bulundu.
KIZ ÇOCUKLARI DAHA FAZLA RİSK ALTINDA!
Araştırmaya göre, kızlar biraz daha fazla siber zorbalığa maruz kalıyor. Erkeklerin %15'i bu tür tacize uğrarken, kızların %16'sı bu durumu yaşamaktadır.
2018'de, kızların %13'ü ve erkeklerin %12'si siber zorbalığın hedefi olmuştu.
SİBER ZORBALIKTA BULGARİSTAN BİRİNCİ SIRADA
Araştırma, Bulgaristan, Litvanya, Polonya ve Moldova'daki erkek çocukların en yüksek düzeyde siber zorbalık mağduru olduğunu, İspanya'daki erkek çocukların ise en düşük düzeyde siber saldırı hedefi olduğunu göstermektedir.
Araştırmaya göre siber zorbalığa maruz kalan erkek çocukları, kızlara oranla daha fazla tacizi şikayet ediyor.
Erkek çocukların %14'ü şikayette bulunurken, bu oran kızlarda %9'u geçmiyor.
ZORBALIK ORANLARI ÜLKENİN ZENGİNLİĞİNİ ETKİLİYOR
Dublin Trinity College'da araştırma görevlisi ve raporun yazarlarından Alina Cosma, Euronews Health'e yaptığı açıklamada, ülke zenginliği, gelir düzeyi ve cinsiyet eşitsizliği gibi faktörlerin zorbalık ve kavgaları etkilediğini belirtti ve bunun önceki araştırmalarda da tespit edildiğini söyledi.
GENÇLERİN VE AİLELERİN HAYATLARINI ZARAR VEREBİLİR!
Siber zorbalığın olumsuz etkileri hakkında uyarılarda bulunan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, "Kendine zarar vermekten intihara kadar, siber zorbalığın gençlerin ve ailelerinin hayatlarını nasıl etkileyebileceğini gördük. Bu hem bir sağlık hem de bir insan hakları problemidir ve çocuklarımızı çevrimiçi ve çevrimdışı şiddet ve zarardan korumak için gerekli adımları atmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.