Sıcak Havalarda Sıcak Çay: Serinletici Bir Seçenek Mi?

Sıcak havalarda sıcak içecekler serinletebilir mi? Uzmanlar, sıcak çayın vücut ısısını düşürebileceğini ve terleme yoluyla serinletme sağlayabileceğini belirtiyor. Çin tıbbında da kullanılan bu yöntem, sıcak günlerde tercih edilebilir.

Sıcak Havalarda Sıcak Çay: Serinletici Bir Seçenek Mi?

Havaların ısınmasıyla birlikte, soğuk içeceklerle ferahlama isteği artarken, bazıları sıcak çayın sıcak havalarda tercih edilmesini saçma bulsa da, uzmanlar sıcak içeceklerin aslında vücudu serinletebileceğini söylüyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte, buzluklar içeceklerle dolmaya başladı. Kavurucu sıcaklar karşısında insanlar soğuk içeceklerle ferahlama isteği duyuyor ancak birçok kişi çay içmeye devam ediyor. Bazıları ise sıcak havalarda çay içmenin anlamsız olduğunu düşünüyor. Ancak uzmanlar, sıcak havaların ardından sıcak içeceklerin tüketilmesini öneriyorlar. Hatta sıcak çayın, Çin tıbbında da kullanılan bir yöntem olduğunu belirtiyorlar.

Bazı araştırmalar, sıcak içeceklerin insan vücudu üzerinde serinletici bir etkisi olabileceğini ortaya koydu. King’s College London’da termoregülasyon üzerine çalışan farmakoloji profesörü Peter McNaughton, "Sıcak içeceklerin sizi gerçekten serinletebileceğini" ifade ediyor. Life Science'a göre, dışarısı çok nemli olmadığı sürece sıcak içecekler vücut ısısının düşmesine yardımcı olabilir.

Acta Physiologica dergisinde 2012'de yayımlanan bir araştırmaya göre, vücuttaki ter tamamen buharlaştığında sıcak içecekler insanları geçici de olsa serinletebilir.

Prof. McNaughton'a göre, insanlar sabit vücut sıcaklıklarını korumak için havaya sürekli uyum sağlarlar. Sıcak içecekler ve acı biberde bulunan "TRPV1" adlı bir bileşen ise vücudun soğuması gerektiğini sinyal verir ve bu da terlemeyi tetikler. Ciltte biriken ter rahatsız edici olsa da, vantilatör veya esinti gibi faktörlerle terin buharlaşması teşvik edilebilir.

Sonuç olarak, sıcak içeceklerin sıcak havalarda da tercih edilebileceği ve insanları serinletebileceği görüşü giderek daha fazla kabul görmektedir, özellikle de belirli koşullar altında.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.