Sigara içen kadınları bekleyen büyük tehlike! Önlem alması ise çok kolay...

Sigara içmenin bilinen zararlarına bir yenisini ekleyen uzmanlar, kadınlarda erken menopoza neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor. Erken dönemde ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarına dikkat çeken Uyanık, sağlıklı yaşam önerileri ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor.

Sigaranın bilinen zararlarına ek olarak, kadınlarda erken menopoza sebep olduğunu belirten Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, bu konuda sigara içen kadınlara önemli uyarılarda bulundu. Normalde 40 yaşın üzerinde görülen menopozun, sigara içen kadınlarda çok daha erken dönemlerde ortaya çıkabildiğini ifade eden Uyanık, bu durumun öncü belirtilerinin kadınlar için kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

ERKEN MENOPOZ VE BELİRTİLERİ

Uzmanlar, sigara içen kadınların ortalama 2 yıl kadar önce menopoza girebildiğini belirtiyor. Bu erken dönemde sıcak basmaları, terleme, çarpıntı, uykusuzluk, sinirlilik, ruh hali değişimleri, unutkanlık, halsizlik, cinsel istekte azalma, idrar tutamama gibi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği uyarısında bulunan Uyanık, uzun vadede ise kemik erimesi, kalp-damar hastalıkları gibi sorunların gelişebileceğini ifade etti.

SAĞLIKLI YAŞAM ÖNERİLERİ

Uyanık, kadınlara menopoz dönemlerinde sağlıklı bir yaşam sürmeleri için günde 30 dakika yürüme ve basit ağırlık kaldırma, kas güçlendirici hareketler yapma önerisinde bulundu. Ayrıca, güneş ışığından faydalanmanın ve dengeli beslenmenin önemli olduğunu belirten Uyanık, bu dönemde düzenli sağlık kontrollerinin de hayati önem taşıdığını vurguladı.

KADIN SAĞLIĞI İÇİN KONTROLLER ŞART

Prof. Dr. Müzeyyen Uyanık, menopoz döneminde meme ve jinekolojik kanserlerin sık görüldüğünü hatırlatarak, kadınlara yılda bir kez sağlık kontrollerini yaptırmalarını ve mamografi, jinekolojik ultrasonografi, smear taraması gibi testlerle erken teşhisin önemini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Gram altında yükseliş: Altın piyasasında Eylül öngörüsü! Uzmanlar ne diyor?
Çocuklu anneler dikkat: Zamlı Mayıs ayı destek ödemesinin tarihi belli oldu!
İnternetten alışveriş yapanlar dikkat: 85 bin sahte ayakkabı ele geçirildi!
Halı lekesi çıkarıcı olarak mısır nişastasıyla lekelerden korkmayın!
Ogün Şanlısoy, 'Gelgit' Albümüyle Dorock XL Kadıköy'de Unutulmaz Bir Lansman Konseri Verdi