Sigaranın bağışıklık sistemi üzerinde uzun süreli olumsuz etkileri olabilir

Son yapılan bir araştırma, tütün içmenin, bireyin bağışıklık sistemini etkileyerek, sigarayı bıraktıktan yıllar sonra bile kişiyi daha fazla hastalık ve enfeksiyona karşı savunmasız bıraktığını ortaya koydu.

Sigara içme oranları 1960'lı yıllardan bu yana azalmış olabilir, ancak her yıl hala 480 binden fazla ölüme neden olarak önlenebilir ölümlerin önde gelen sebebi olmaya devam ediyor.

Doktorlar uzun yıllardır sigara içenlere, bu alışkanlığın akciğer kanseri, kalp krizi veya felç gibi ciddi sorunlara yol açabileceğini söylüyorlar, ancak yeni bir çalışma sigarayı bırakmak için başka bir neden sundu.

Yapılan araştırmaya göre, sigara içmenin vücudun enfeksiyonlarla anında ve zamanla mücadele etme kabiliyetini azalttığı ve ayrıca romatoid artrit ve lupus gibi iltihaplanmayı içeren kronik hastalıklara yakalanma riskini artırdığı görülüyor.

Araştırmacılar, yaşları 20 ile 69 arasında değişen bin sağlıklı insandan oluşan bir gruptan alınan kan örneklerini incelediler. Grup, kadın ve erkekler arasında eşit olarak bölünmüştü.

Araştırmacılar yaş, cinsiyet ve genetiğin yanı sıra yaşam tarzı, sosyoekonomik problemler ve beslenme alışkanlıkları da dahil olmak üzere 136 değişkenin bağışıklığı nasıl etkilediğini görmek istedi.

Kan örneklerini E. coli bakterileri ve grip virüsü gibi yaygın mikroplara maruz bıraktılar ve bağışıklığı ölçtüler.

Çalışma, sigara içenlerin sigarayı bıraktıklarında bağışıklık tepkilerinin bir düzeyde iyileştiğini, ancak seneler süresince tamamen iyileşmediğini ortaya koydu.

Sigarayı bıraktıktan sonra bağışıklık sisteminin zaman içinde sıfırlanmaya başladığı belirlendi. Bu durum, sigarayı bırakmış olan bireylerde bile kronik akciğer hastalığı veya KOAH gibi rahatsızlıkların neden hala gelişebileceğini açıklıyor. Bu yüzden, sigarayı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!
Gebeliği önlemede çok etkili o yöntem: Deri altı implantı!
Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!