Sigorta başlangıç tarihini hemen kontrol edin: Bu şartları sağlıyorsanız 50 yaşında emekli olabilirsiniz!

Türkiye’de emeklilikle ilgili birçok düzenleme gündeme geliyor. Bu düzenlemeler kapsamında SGK ilk sigorta tarihi de önem arz ediyor. Erken emeklilikle ilgili detaylar da netleşti. İşte emeklilikte bilinmeyen detaylar…

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilikle ilgili bazı istisnalar sunuyor. Normal şartlar altında emeklilik için sigorta süresi, prim gün sayısı ve yaş şartlarının sağlanması isteniyor. SGK yönetmeliklerine göre ilk sigorta giriş tarihine göre daha erken yaşlarda da emekli olma şansı bulunuyor.

Emeklilikle ilgili konularda ilk sigorta tarihi en önemli detaylar arasında bulunuyor. Özellikle 1999 yılı bu konuda en önemli sınırlar arasında bulunuyor. Sigorta tarihi ne kadar geriye gidiyorsa daha erken emekli olma şansı da ortaya çıkıyor. EYT kapsamında da ilk sigortalılık tarihi önem arz ediyordu.

1999 YILI ÖNCESİNE DİKKAT!

Emeklilikte en önemli detaylar arasında sigortalılık tarihi öne çıkıyor. İlk sigorta girişi 1999 yılı ve öncesinde olan kişiler özel bir emeklilik yaş hesabından yararlanabiliyor. Bu kapsamda ilk sigorta giriş tarihi, emeklilik yaşının hesaplanmasında önem taşıyor.

Söz konusu hesaplamalara göre kişilerin 50 yaşında emekli olmaları sağlanabiliyor. Emeklilik yaşının belirlemesinde ayrıca ne kadar prim ödendiği de önem arz ediyor. Eğer SGK sigorta primleri erken tarihlerde ödenmiş ise SGK primi, 2021 yılında 50 yaşında emekli olma hakkı elde edilmesini sağlar. İlk prim ödemesinin erken yapılması, emeklilik yaşını düşürebilmektedir. Emeklilik hakkının da erken kazanılmasını sağlayabilir.

EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emeklilik hesaplaması birçok unsura göre farklılık gösteriyor. Örnek vermek gerekirse doğum tarihi Ocak 1966 olan bir kadın çalışanın, ilk sigorta başlangıcı Ekim 1994 ise 20 yıl sigortalılık süresi ve 5750 gün prim ile 51 yaş şartına tabi olabiliyor. Bu kişilerin primlerini 5750 güne tamamlamaları halinde emekli olmaları sağlamaktadır.

Emeklilik için sigorta başlangıç tarihi en temel unsurlar arasında yer alıyor. Ödenen prim gün sayısı ve yaş şartı da buna göre değişebilmektedir. Bu nedenle SGK sigorta başlangı tarihinizi kontrol etmeniz önerilmektedir.

Ekonomi Haberleri

Bireysel Kredilerde Rekor Artış: 3.1 Trilyon TL'ye Ulaştı
AB'den yeni karar alındı: Dondurulan Rus varlıkları Ukrayna için kullanılacak
Yapı Kredi Bankası Satılıyor mu? Koç Holding'ten Açıklama Geldi!
Türkiye'nin 22 yıllık ve TOGG parçaları üreten dev otomotiv devi iflas ediyor!
Bankacılık Sektöründe Deprem! Yapı Kredi Hisseleri Rekor Kırdı