Sigorta Girişi 1999 Olanlar İçin Emeklilikte 1 Günlük Fark Sorunu Çözülüyor

Türkiye'de 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe başlayanlar, emeklilikte yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirdi. Uzun yıllardır çalışarak emeklilik hakkı kazanmalarına rağmen, bu tarihten sonra sigortalı olanlar EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) düzenlemesinden yararlanamadıklarını belirtiyor.

EYT MAĞDURIYETINE ÇÖZÜM: KADEMELI EMEKLILIK ÖNERISI

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) için 3 Mart 2023 tarihinde çıkarılan yasa, yaş şartı aranmaksızın erkeklerde 25, kadınlarda ise 20 yıl çalışanlara emeklilik hakkı tanıdı. Ancak bu düzenlemeden 8 Eylül 1999 ve öncesinde işe girenler yararlanabilirken, 9 Eylül 1999 ve sonrasında işe başlayanlar, 24 yıldır çalıştıkları halde hala emeklilik hakkını elde edememiş durumda. Bu durum, birçok çalışanın mağduriyet yaşamasına neden oldu.

17 YIL BEKLEMEK ZORUNDA KALIYORLAR

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER) Başkanı Mihriban Uğurlu, 1 günlük bir fark yüzünden bile emeklilik için 17 yıl beklemek zorunda kalan kişilerin bulunduğunu belirtti. Uğurlu, çeşitli doğum yılı, prim ve yaş kriterlerine göre hazırladıkları çalışmaları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na ilettiklerini ancak Bakan Vedat Işıkhan'dan henüz randevu almayı başaramadıklarını açıkladı.

4,5 MİLYON ÇALIŞANI ETKİLEYECEK KADAMELİ EMEKLİLİK ÖNERİSİ

Mihriban Uğurlu, kademeli emeklilik önerisini şu şekilde dile getirdi:

"9 Eylül 1999'dan sonra işe girenlerin emeklilik hakkını düzenleyecek bir kademeli sistem öneriyoruz. Her işe giriş yılı için bir yaş skalası belirlenmesini talep ediyoruz. Örneğin, 2000 yılında işe girenler EYT'nin sona erdiği noktadan itibaren 43 yaşında emekli olabilmeli, 2001 girişliler 44 yaşında, 2002 girişliler ise 45 yaşında emekli olabilmeli. 1999-2008 yılları arasında işe girenler bu sistemden yararlanacakken, 2008 yılından sonrasında ise 65 yaş emeklilik sisteminin uygulanmasını öneriyoruz."

Uğurlu, bu önerinin 1999-2008 yılları arasında çalışan yaklaşık 4,5 milyon kişiyi kapsadığını ve kademeli emeklilik uygulaması ile her yıl sisteme 300-350 bin kişinin giriş yapabileceğini vurguladı. Önerinin bütçeyi etkilemeyeceğini belirten Uğurlu, 2008 yılından sonra ise 65 yaş emekliliğinin mümkün olmayacağını ve bu yaşın geriye çekilmesini talep ettiklerini ifade etti.

Bu düzenlemenin hayata geçirilmesiyle, uzun yıllardır mağduriyet yaşayan EYT'lilerin adil bir şekilde emeklilik hakkını elde etmeleri hedefleniyor.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.