Yeni bir çalışma, psilosibin içeren sihirli mantarların beynin varsayılan durum şebekesinde önemli ve uzun süreli senkronizasyon kaybına neden olabileceğini gösterdi. Bu etki, özellikle depresyon ve anoreksiya tedavisi gibi alanlarda psilosibinin potansiyel faydalarını gündeme getiriyor.
Yeni bir araştırmaya göre, halk arasında sihirli mantar olarak bilinen Psilocybe türündeki mantarlarda bulunan psilosibin maddesinin beynin bazı bölgelerindeki etkisi haftalarca sürebiliyor. Araştırma bulguları, psilosibinin depresyon tedavisinde potansiyel bir fayda sağlayabileceğini düşündürüyor.
Geçtiğimiz günlerde yapılan başka bir araştırmada da psilosibinin anoreksiya tedavisinde kullanılabileceği bulunmuştu.
7 KİŞİ ÜZERİNDE DENEY YAPILDI
Nature dergisinde yayınlanan bir çalışmada, Siegel ve ekibi, psilosibin almayı kabul eden yedi sağlıklı katılımcıyla kontrollü bir deney gerçekleştirdi. Katılımcılara rastgele olarak 25 mg psilosibin ya da 40 mg metilfenidat verildi; hangi ilacın verildiği hakkında bilgi verilmedi. Bir ila iki hafta sonra, katılımcılara başlangıçta almadıkları ilaç verildi.
Katılımcılara ilaç verilmeden önce, verilirken ve verildikten sonra Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) taramaları yapıldı; her katılımcı ortalama 18 MRI ziyareti yaptı.
ZİHİN SENKRONİZASYONUNU BOZUYOR
Araştırmacılar, psilosibinin beynin varsayılan durum şebekesi olarak adlandırılan bölgesinde senkronizasyon kaybına yol açtığını gözlemledi. Metilfenidat alanlarda böyle bir etki gözlemlenmedi.
Bu bölge, zihin belirli bir göreve odaklanmadan serbestçe düşünürken aktif hale gelir ve benlik duygusunun yaratılmasında, zaman ve mekan algısında önemli bir rol oynar. Katılımcılar ayıldıktan sonra etkiler azalsa da, varsayılan durum şebekesi ile hafıza ve duygularla bağlantılı beyin bölgeleri arasındaki koordinasyon en az üç hafta süreyle azalmış olarak kaldı.