Siirt Valiliği, AK Parti adayına mazbata verilmesi sonrası Pervani ilçesinde başlayan protestoların ardından ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan etti. Van ve Bitlis Valilikleri de bu protestolarla ilgili çevre illerden gelecek kişi ve grupların kente ve ilçelere giriş-çıkışlarına izin vermeyeceklerini duyurdu.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise Van, Hakkari, Yüksekova, Siirt, Batman, Şırnak ve İzmir'deki protestolarda toplam 89 kişinin gözaltına alındığını, "Türkiye'nin huzuru," sözleri ile duyurdu.
AKP'nin itirazı üzerine, seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan'ın mazbatası geri alındı. Mazbata, seçimi 130 bin oy farkla kazanan AKP adayı Abdullahat Arvas'a verildi. Bu kararı YSK tarafından alındı. DEM Parti, Van'da 14 ilçenin tamamını kazanarak bir ilke imza atmıştı.
Çok sayıda il ve ilçe örgütü, DEM Parti MYK önderliğinde, 3 Nisan'da Van'da protesto düzenleme kararı aldı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Van'a gitmek üzere CHP heyeti görevlendirdi. Bu protestoların yanı sıra birçok kentte de benzer eylemler başladı.
Van Valiliği ve ardından Bitlis Valiliği, protestoların ardından 15 gün süreyle gösteri, yürüyüş, oturma eylemi gibi tüm etkinliklere yasak getirdi. Ayrıca, protestolara katılacak kişi ve grupların kente ve ilçelere giriş-çıkışlarına izin verilmeyeceği duyuruldu.
Son olarak Siirt Valiliği, Pervari ilçesi ve tüm köylerinde "ikinci bir duyuruya kadar" sokağa çıkma yasağı ilan etmiş bulundu. Valilikten yapılan açıklamada, Pervari ve bağlı tüm köylerde "ikinci bir duyuruya kadar" sokağa çıkmanın yasaklandığı bildirilerek, şu şekilde denildi: "İlimize bağlı Pervari ilçe merkezi ve bağlı tüm köylerinde, 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu'nun ilgili maddeleri gereğince; 3 Nisan 2024 tarihinde saat 01.00'den geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmiştir. Söz konusu yasağa vatandaşlarımızın uyması, kendi can ve mal güvenlikleri açısından önem arz etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
MEMNU HAKLAR NEDİR?
Yasaklanmış haklar veya memnu haklar, kişinin ceza mahkumiyeti sonucu ceza kanununun dışında başka kanunlar tarafından kaynaklanan haklarının yoksun bırakılmasıdır. Memnu hakların iadesi ise, bu hakların geri alınması için düzenlenen bir ceza hukuku kurumudur.