Şimşek: Enflasyonda Kalıcı Düşüş Geliyor!

Karabük'te düzenlenen "STK ve İş Dünyası Buluşması" programında konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin büyüme hedeflerini ve enflasyonda sağlanan düşüşü vurguladı. OVP ile sürdürülebilir büyüme ve cari açığın azaltılması planlanıyor.

Karabük'te gerçekleştirilen "Türkiye Buluşmaları" çerçevesindeki "STK ve İş Dünyası Buluşması" etkinliğinde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik hedefleri ve büyüme stratejileri hakkında bilgi verdi. Şimşek, Orta Vadeli Program (OVP) ile Türkiye'nin ekonomik büyümesinin temellerini sağlamlaştırmayı amaçladıklarını belirtti.

Bakan Şimşek, bazı kesimlerin "büyüme yavaşlıyor" söylemlerine değinerek, bu durumun geçici olduğunu ifade etti. Yüksek ve sürdürülebilir büyüme için enflasyonun bu yıl mayıs ayında zirve yaparak yüzde 75'e ulaştığını, şu anda ise ağustos itibarıyla yüzde 52 seviyesine düştüğünü açıkladı. Şimşek, enflasyonun önümüzdeki aylarda kalıcı bir şekilde düşmeye devam edeceğini öngördüğünü dile getirdi.

Bakan, Merkez Bankası'nın tahmin bandının üst kısmının yüzde 42 olduğunu hatırlatarak, bu yıl enflasyonu bu seviyeye yakın bir noktaya çekeceklerini vurguladı. Önümüzdeki yıllarda ise enflasyon oranlarının yüzde 17,5'e ve ardından tek hanelere düşeceğini açıkladı. Bu hedeflere ulaşmak için bütçede disiplinin sağlanması gerektiğini belirten Şimşek, depremin etkisiyle bütçe açıklarının bu yıl yüzde 5 civarında olduğunu, ancak bu açığı gelecek yıl yüzde 3 civarına düşürmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Şimşek, Türkiye'nin cari açığını bu yıl yüzde 1,7 seviyesine indirdiklerini, önümüzdeki üç yıl içinde ise bu oranı yüzde 1 ile 2 arasında tutmayı planladıklarını dile getirdi. Ayrıca, rezerv konusuna da değinen Bakan, Türkiye'nin net rezervinin swap hariç 30 milyar dolar civarında olduğunu belirtti.

Kur korumalı mevduatlardan çıkış hedeflerini de açıklayan Şimşek, bu alanda önemli bir mesafe katettiklerini vurguladı. Türk lirasının toplam mevduat içindeki payının geçen yıl yüzde 32 iken, şu anda yüzde 53'e çıktığını ifade etti.

Türkiye'nin yatırım ortamını iyileştirmenin önemine dikkat çeken Şimşek, yeşil ve dijital dönüşüm konularının da büyük önem taşıdığını belirtti. OVP'ye devam edildiği sürece kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırma sürecinin de devam edeceğini ifade etti.

AK Parti iktidarında yapılan yatırımlara dair bilgiler veren Şimşek, kentteki programları çerçevesinde yerel yöneticilerle bir araya geldi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.