Sinan Ateş davası 1 Temmuz'da başlıyor: Özel, Davutoğlu, Babacan ve Dervişoğlu katılıyor!

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili davada, ilk duruşma 1 Temmuz'da Sincan Cezaevi'nde yapılacak. Davanın ilk duruşmasına, kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği isimlerin katılması bekleniyor.

Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili davada, ilk duruşma 1 Temmuz'da Sincan Cezaevi'nde yapılacak. Davanın ilk duruşmasına, kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği isimlerin katılması bekleniyor. Bunlar arasında CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP'nin 7. Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bulunuyor.

DAVANIN ARKA PLANI VE İDDİANAME

Ankara Çukurambar semtinde 30 Aralık 2022 tarihinde Sinan Ateş'in öldürülmesiyle ilgili olarak hazırlanan 145 sayfalık iddianame, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, tetikçi Eray Özyağcı ve ona yardım eden Vedat Balkaya ile Suat Kurt'un "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, "silahlı eylemi organize ettiği" iddia edilen Doğukan Çep ve eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş için de aynı suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Diğer sanıklar Zekeriya Asarlaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Mustafa Uzunlar, Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak, Osman Bayraktar, Caner Güney, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç, Emre Yüksel, Serdar Öktem, Erdem Karadeniz, Alper Atay ve Mustafa Ensar Aykal ise "iştirak halinde işlenen suça yardım eden fail" olarak yargılanıyor.

AYŞE ATEŞ’İN İFADESİ VE ELEŞTİRİLER

Ayşe Ateş'in ifadesinin iddianameye tam olarak yansıtılmaması davanın dikkat çeken bir noktası oldu. Ateş'in 17 sayfalık ifadesinde, pek çok MHP'li ve Ülkü Ocakları üyesini işaret ettiği ancak iddianamede sadece eşinin öldürülmesiyle ilgili genel taleplerine yer verildiği belirtildi. Özellikle MHP Milletvekili Ahmet Yiğit Yıldırım ve Olcay Kılavuz gibi isimlerin ifadede geçmesine rağmen, iddianamede bu isimlere yer verilmemesi eleştirilere yol açtı. Ateş, eşinin öldürülmesiyle ilgili olarak Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın kontrolünde olan bir haber sitesinde eşine yönelik tehditlerin bir parçası olduğunu da ifadesinde belirtmişti.

CİNAYET VE ŞÜPHELİLER

Ayşe Ateş, savcılık ifadesinde Sinan Ateş'in Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı'na yeni bir atama yapıldıktan sonra, yeni yönetim tarafından sosyal medyada "FETÖ'cü, ihanet ateşi" gibi ithamlarla hedef alındığını ifade etti. Ayrıca eşinin öldürülmesiyle ilgili olarak Doğukan Çep ve Tolgahan Demirbaş'ın azmettirici olarak rol aldığını belirtti. Demirbaş'ın, Ateş'in arkadaşı Haluk Türk'e giderek "Sinan Ateş'in kalemi kırıldı, yanında durma" şeklinde tehditler savurduğunu da ifadesine ekledi.

SİYASİLERİN DAVAYA İLGİSİ

Ayşe Ateş’in çağrısı üzerine, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu ve CHP 7'inci Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun duruşmayı takip edeceği açıklandı.

MHP GENEL BAŞKANI BAHÇELİ’NİN AÇIKLAMALARI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 12 Haziran tarihinde yaptığı açıklamada, "MHP, 1 Temmuz’daki duruşmada kesinlikle hazır olacak" dedi. Ancak duruşmanın yaklaşmasıyla birlikte yaptığı başka bir açıklamada ise, "1 Temmuz 2024 Pazartesi günü başlayacak olan o cinayet davasıyla ilgili olarak partimizi ve Ülkü Ocaklarını ilişkilendirmek için tek ayak üzerinde kırk yalan söylerler. Söz konusu davaya yalnızca avukatlarımız katılacak, dışında hiç kimse orada bulunmayacaktır" şeklinde ifadeler kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN AYŞE ATEŞ İLE GÖRÜŞMESİ

Ayşe Ateş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Beştepe'de kabul edildiğini ve görüşmede kızlarıyla birlikte durumlarını anlattıklarını ifade etti. Ateş, Erdoğan'ın kendilerini dikkatle dinlediğini belirtti ve görüşmenin detaylarını paylaşarak, "Kızlarımız uzun bir konuşma yaptılar, kendisiyle sohbet ettiler. Dosya ile ilgili konuştuk, dertleştik" dedi.

DOSYASI AYRILAN ŞÜPHELİLER

Dava kapsamında 22 tutuklu sanık hakkında dava açılırken, 17 şüphelinin dosyası gitti. Bu adlar arasında Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, Ülkü Ocakları Ankara İl Başkan Yardımcısı Suat Yılmazzobu, eski Çubuk Ülkü Ocakları Başkanı Gürsel Horat, Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde komiser olarak görev yapan Talha Atalay ve eski MHP Mersin Milletvekili ve eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Olcay Kılavuz bulunuyor.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.