Sınav kaygısı konusunda aile tutumuna dikkat!

Sınav döneminde kaygı yaşayan öğrencilere ailelerin nasıl davranması gerektiği konusunda bilgilendirme yapan Psikolog ve Psikoterapist Sümeyye Bilici, "Öncelikle çocuğunuzun duygularını paylaşmasına izin verin ve onları yargılamadan dinleyin dedi.

Psikolog ve Psikoterapist Sümeyye Bilici, sınav döneminde kaygı yaşayan öğrencilere ailelerin nasıl destek olabileceği konusunda önemli tavsiyelerde bulundu. Bilici, sınav kaygısının öğrencilerin akademik başarılarını olumsuz etkileyen ciddi bir sorun olduğunu belirterek, ailelerin bu dönemde nasıl davranması gerektiğini anlattı.

Bilici, öğrencilerin sınav kaygısını yönetmelerine yardımcı olmak için ailelerin öncelikle çocuklarının duygularını paylaşmasına izin vermesi gerektiğini vurguladı. Çocukların duygularını ifade etmelerine fırsat tanınması ve yargılanmadan dinlenmeleri, onların duygularıyla yüzleşmelerine yardımcı olur. Bu süreçte anlayışlı ve sabırlı davranmanın önemine değinen Bilici, ailelerin çocuklarına kaygının normal olduğunu, ancak bunu yönetmenin kendi ellerinde olduğunu öğretmeleri gerektiğini ifade etti.

Başarıların takdir edilmesinin önemine değinen Bilici, çocukların emek verdikleri her şeyin değerli olduğunu ve asıl başarının hedefe giderken gösterilen özveri olduğunu hatırlatmanın önemli olduğunu belirtti. Destekleyici ve güvenli bir aile ortamının, öğrencilerin kaygılarıyla başa çıkmalarına yardımcı olduğunu söyleyen Bilici, ailelerin pozitif bir ev ortamı sağlayarak çocuklarının kendilerini güvende ve desteklenmiş hissetmelerine katkıda bulunmaları gerektiğini ifade etti.

Ailelerin çocuklarından beklentilerinin gerçekçi olması gerektiğine dikkat çeken Bilici, her çocuğun kapasite ve yeteneklerinin farklı olduğunu ve bu nedenle çocukların bireysel özelliklerini göz önünde bulundurarak destek olmanın önemini vurguladı. Aşırı beklentilerin öğrenciler üzerinde baskı yaratabileceği ve kaygıya yol açabileceği konusunda uyardı.

Son olarak, Bilici, sınav kaygısının çok yüksek seviyelere ulaşıp çocuğun günlük yaşamını olumsuz etkilediği durumlarda profesyonel yardım alınmasının önemini belirtti. Bir psikolog desteği ile kaygının yönetiminin öğrenilebileceğini ifade etti. "Unutmayın sınav geçici ama bu süreçte çocuğunuza ne hissettirdiğiniz kalıcıdır," diyerek ailelerin bu süreçte çocuklarına ne hissettirdiklerinin önemine dikkat çekti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.