Galler'deki Aberystwyth Üniversitesi'nden Dr. Roger Santer, entomolojik saha çalışmalarının uzun süredir sineklerin mavi renge ilgi duyduğunu ve bu nedenle dünya genelinde mavi renkte tuzaklar yapıldığını belirtti. Ancak, ısırıcı sineklerin neden özellikle mavi renkten etkilendiği konusu araştırmacılar için hala bir gizem olarak kalmaktadır.
Bir teoriye göre, sineklerin maviyi dinlenmeye uygun gölgeli yerler olarak algıladıkları düşünülmektedir, çünkü gölgelerin bazen mavi renk tonlarına sahip olabileceği bilinmektedir; örneğin, karın üzerindeki gölgelerde bu durum gözlemlenebilir.
Sinekler, mevsimsel olarak her ne kadar farklılık gösterse de, uçan zararlılar arasında belki de en sinir bozucu ve yaygın olanlardandır. Bu nedenle, bu tür sorunların çözümü önemlidir.
Aberystwyth araştırmacıları, bu sorunun yanıtını bulmak için çeçe sineği, at sineği ve meyve sineği gibi sinek türlerinin beyinlerinde gerçekleşen görsel işlemeyi taklit eden yapay sinir ağları geliştiriyorlar. Bu yapay sinir ağları, gerçek sinir sistemlerinin yapısından esinlenen bir makine öğrenimi biçimidir.
Dr. Santer, çalışmanın, Sahra altı Afrika'da endemik olan ve tedavi edilmediği takdirde çoğu zaman ölümcül olan insan Afrika tripanozomiyazı (uyku hastalığı) gibi hastalıklarla mücadelede önemli olabileceğini belirtti. Ekibin elde ettiği bulgular, mavi tuzaklara yakalanan çeçe sineklerinin çoğu zaman yakın zamanda yemek yemediğini gösteren saha deneyleriyle desteklenmektedir; bu da onların konakçı aradıklarını işaret etmektedir.