Türkiye, uzun süredir imajına zarar vereceği endişesiyle sınır dışı işlemlerinin charter uçuşlarla yapılmasına izin vermiyordu. Ancak, Türkiye ve Almanya arasında süren müzakerelerin ardından Alman hükümeti, çok sayıda Türk vatandaşını sınır dışı etmeye başladı. Almanya'nın Türkiye'ye, her hafta 500 kadar vatandaşını geri almayı teklif ettiği ve charter uçuşların "özel uçuş" olarak adlandırılması durumunda kabul edilebileceği bildirildi. Türkiye'nin bu tür bir işbirliği ile kısa vadede Almanya'dan vize randevularında iyileşme, uzun vadede ise vize serbestisi talep ettiği ifade ediliyor.
Alman yayın organı FAZ'a göre, ilk etapta 200 Türk, çeşitli tarifeli seferlerle Türkiye'ye gönderilecek. Hükümet kaynakları, Türkiye'nin Almanya'dan haftada 500 kadar vatandaşını geri almayı teklif ettiğini aktardı. Almanya'daki 13 bin 500'den fazla Türk, ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 2023 Ekim'inde sınır dışı edilmelere başlanması planlanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Scholz arasında yapılan görüşmeden sonra ilerleme kaydedildiği belirtildi.
Türk sığınmacıların sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 150 oranında artarak geçen yıl keskin bir artış yaşadı. Türkiye, Almanya'ya gelen sığınmacıların menşeleri arasında Suriye'den sonra ikinci sırada yer aldı. Düşük koruma kotası sebebiyle, ülkeyi terk etmesi gereken Türklerin sayısı hızla arttı.
FAZ’ın haberine göre, Almanya daha önce Türkiye’ye, ülkeyi terk etmek zorunda kalan 200 vatandaşının listesini gönderdi ve Türkiye bu isteğe olumlu yanıt verdi. Sınır dışı işlemleri için başkonsolosluklarla iş birliğinin sorunsuz bir şekilde yürütüleceğine dair güvence verildi.
TÜRKİYE NEDEN DEĞİŞİM YAŞADI?
Türkiye, geçmişte imajına zarar vereceği düşüncesiyle charter uçuşlarla sınır dışı işlemlerine izin vermemekteydi. Ancak, şu anda "özel uçuşlar" olarak adlandırılması halinde charter uçuşlarını kabul etmeye istekli görünüyor. FAZ, Türk tarafının Alman hükümetine, bu model kullanılırsa haftada 500'e kadar sınır dışı işleminin mümkün olacağını ilettiğini belirtti.
Ancak, Türkiye'nin bu iş birliği karşılığında "şaşırtıcı derecede az şey" aldığını ifade eden FAZ, uzun vadede Almanya'ya vizesiz seyahat talebinin olduğunu belirtirken, kısa vadede yalnızca vize başvurularının daha hızlı işleme alınacağı vaadinde bulunulduğunu kaydetti. Türkiye, AB ile 2016'daki mülteci anlaşmasının bir parçası olarak vizesiz seyahat sözü almış olsa da, bu durumun hayata geçirilmemesi Türkiye’nin hayal kırıklığını artırıyor. Türkiye, gerekli reformları tam olarak gerçekleştiremediği sürece vizesiz seyahat hakkını elde etmesi tartışmalı bir konu olarak kalacak.