Sınır Ötesi Riyal Uygulaması: İran ve Rusya Ticarette Ulusal Para Birimlerini Tercih Ediyor

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı, ISNA'ya göre Rusya, Afganistan ve Irak'la sınır ötesi riyal uygulamasını başlatıyor. İhracatta riyal, Rusya'dan ithalatta ruble kullanılacak. İran-Rusya iş birliği, ABD doları yerine ulusal para birimlerini tercih ediyor.

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhsin Kerimi'nin açıklamasına göre, İran, Rusya, Afganistan ve Irak ile sınır ötesi riyal uygulamasını hayata geçiriyor. Bu adım, ticarette ulusal para birimlerini tercih etme eğilimini yansıtıyor ve İran-Rusya iş birliğinin derinleştiğini gösteriyor.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA) tarafından bildirildiğine göre, İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Muhsin Kerimi, Tahran'da Ticaret Odası üyeleriyle gerçekleştirilen bir toplantıda konuştu. Kerimi, "Sınır ötesi riyal uygulamasının Rusya, Afganistan ve Irak ile devam ettiğini belirtti. Rusya'daki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ve yakında faaliyete geçeceğini ifade etti."

Kerimi, Rusya ile bu alandaki ilk pilot uygulamaların gerçekleştiğini belirtirken, İranlı iş insanlarından Rusya'ya ihracatlarında riyal kullanmalarını istedi. Ayrıca, Rusya'dan yapılan ithalatlarda ruble kullanılabilmesi seçeneğinin de olduğunu vurguladı. İranlı yetkili, Afganistan ve Irak ile de benzer çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Bu girişim, Temmuz 2022'de İran ile Rusya'nın, ABD doları yerine ulusal para birimlerini kullanma kararı aldığını açıklamasının bir sonucudur. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki 19 Temmuz 2022 tarihli Tahran görüşmesinde, küresel ticarette doların rolünün azaltılması gerektiği vurgulanmıştı. Putin, bu görüşmede ABD'nin doları baskı aracı olarak kullanma eğilimine dikkat çekmiş ve İran ile Rusya'nın ulusal para birimlerini ticarette kullanma konusunda çalışmalar yaptığını belirtmişti.

İran'ın 25 Aralık 2023 tarihinde Rusya'nın liderliğini yaptığı Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ile serbest ticaret anlaşması imzalaması da, bu yönde atılmış önemli adımlardan biriydi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.