Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey Yarımküre'de, 21 Aralık tarihi itibarıyla mevsimlerin dönüm noktası yaşanacak ve kış resmi olarak başlayacak. Bu tarih, aynı zamanda en uzun gece ve en kısa gündüzü beraberinde getiriyor. Oğlak dönencesi üzerinde güneş ışınlarının dik geldiği bu özel gün, coğrafi konumlarına bağlı olarak farklı deneyimlere sahne olacak.
Güneyden kuzeye doğru ilerledikçe gece süresinin arttığı bu dönemde, Kuzey Kutbu'nda ise tam anlamıyla 6 aylık bir gece dönemi başlamış olacak. Kuzey Yarımküre genelinde ise günler kısalmaya devam edecek, doğa kendini kış uykusuna hazırlayacak.
Türkiye'de ise coğrafi farklılıklar, bu özel günü ilginç kılacak. Diğer şehirlerden ayrılan Hatay, en uzun gündüzü yaşayacak; güneşin gökyüzünde en uzun süre kaldığı şehir olacak. Bu süreçte, Hataylılar, gün ışığının tadını en fazla çıkaracakları bir gün geçirecekler.
Öte yandan, Sinop ise diğer şehirlerden ayrılarak en uzun gecesini yaşayacak. Bu özel gecede, kuzeydeki şehirde gecenin karanlığı daha uzun süre hüküm sürecek ve gökyüzü yıldızlarla dolup taşacak.
21 Aralık, sadece astronomik bir olayı değil, aynı zamanda doğanın döngüsünde bir dönüm noktasını temsil ediyor. Oğlak dönencesi üzerinde güneşin dik gelmesi, Kuzey Yarımküre'de kışın resmi başlangıcını müjdeliyor. Bu gün, birçok kültürde farklı ritüellerle kutlanan, uzun gecenin büyüsünü ve doğanın döngüsündeki bu değişimi anlamaya yönelik bir fırsat sunuyor.
EN UZUN GECE KAÇ SAAT?
21 Aralık’ta ülkemizde en uzun gece ise 15 saat 6 dakika ile Kuzey’deki Sinop’ta; en kısa gece ise 14 saat ile Güney’deki Hatay’da olacak.