Sinop’taki Maden İhalesi CHP’nin Hedefinde: “Peşkeş Çekiliyor!

Sinop’un Boyabat ilçesinde yapılacak 13.3 milyar dolarlık maden ihalesi, izabe tesisi şartı sebebiyle Cengiz Holding’e avantaj sağlıyor. CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, "İhale kamu zararına olacak şekilde düzenlenmiş, derhal iptal edilmeli" dedi.

Sinop'un Boyabat ilçesinde yer alan Karaburun bölgesindeki maden sahası için 15 Ekim'de yapılacak büyük ihale öncesinde tartışmalar büyüyor. Maden Tetkik ve Arama (MTA) verilerine göre, bölgede 79 milyon 800 bin ton maden rezervi bulunuyor. Bu rezervin içinde 1 milyon 220 bin ton bakır, 177 bin ons altın ve 279 bin ton çinko yer alıyor. Toplam mali değeri 13.3 milyar dolar olarak hesaplanan bu dev maden sahası için açılacak ihalenin bedeli ise sadece 3.5 milyar lira olarak belirlenmiş durumda.

CHP’DEN 'PEŞKEŞ' İDDİALARI

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, ihalenin rekabet ortamından uzak olduğunu belirterek, ihalenin Cengiz Holding’e gideceğini öne sürdü. Yavuzyılmaz, ihale şartlarının Cengiz Holding'e büyük avantaj sağladığını savunarak şunları söyledi:

  • Milyarlarca Dolarlık Fark: Maden sahasındaki rezervlerin piyasa değeri yaklaşık 100 milyar lira, ancak ihale bedeli yalnızca 3.5 milyar lira. Bu durum, aradaki farkın 28 kata kadar çıktığını gösteriyor.
  • Düşük Kamu Payı: İhaleyi kazanan şirket, 10 yıl boyunca üretim yapacak ve bu süreçte elde edeceği madenin sadece %1'ini MTA'ya verecek. Yavuzyılmaz, bu oranın akıl almaz derecede düşük olduğunu ve devletin ciddi bir gelir kaybı yaşayacağını vurguladı.

İZABE TESİSİ ŞARTI CENGİZ’İ ÖNE ÇIKARIYOR

İhaleye girecek firmalardan, bakır zenginleştirme (izabe) tesisi kurma şartı aranıyor. Ancak Türkiye’de bu tesis sadece Cengiz Holding’e ait. Yavuzyılmaz, Samsun’daki bu tesisi Cengiz Holding'in 2004 yılında devletten 33 milyon dolara özelleştirme yoluyla aldığını ve aynı tesisin günümüzde 300 milyon dolara mal olduğunu hatırlattı. Bu durumun Cengiz Holding’e büyük bir avantaj sağladığını belirten Yavuzyılmaz, benzer ihalelerin daha önce de aynı yöntemle Cengiz’e gittiğini ifade etti.

CENGİZ HOLDİNG'DEN YANIT

Cengiz Holding, ihaleyle ilgili olarak yapılan eleştirilere yanıt verdi. Holding yetkilileri, ihaleye katılımın maden mevzuatına uygun olarak yapılacağını ve ihale şartnamesinin tüm firmalara eşit şartlar sunduğunu belirtti. İzabe tesisi şartının tüm dünyada madencilik sektöründe uygulanan bir yöntem olduğunu savunan holding, ihalenin kazanılması açısından kendileri için bir avantajlı durumun olmadığını iddia etti.

CHP: 'İHALE İPTAL EDİLMELİ'

Yavuzyılmaz, ihale şartlarının kamu zararı doğuracağını ve devletin daha yüksek pay alabileceği bir modelin uygulanması gerektiğini belirtti. CHP'li vekil, "Bu ihale ya iptal edilmeli ya da şartları değiştirilerek kamu yararına olacak şekilde düzenlenmeli" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.