Şırdan hakkında merak ettiğiniz her şey

​​​​​​​Son yıllarda Türkiye’nin her yöresinde farklı farklı sokak lezzetleri popüler hâle gelmekte. Bunlardan biri de şırdan dolması. Peki bu yemek neyden yapılır, nasıl yapılır ve nasıl tüketilir?

Şırdan hangi yöreye aittir?

Şırdan, Adana yöresine ait bir yemektir. Adana Kebabından sonra Adana’nın en meşhur yemeğidir de diyebiliriz. Uzun yıllar boyunca Adana dışında çok az bilinse de son yıllarda Türkiye genelinde adı duyulan bir yemek olup, başka şehirlerde de şırdancı restoranları açılmıştır.

Adana’nın her yerinde bulmak mümkün olmakla birlikte özellikle Karacaoğlan Caddesi civarındaki şırdancılar en popüler olanlarıdır.

Artan talep, enflasyonla birleşince şırdan fiyatı gözle görülür derecede yükselmiştir. Son zamanlarda fiyatlar 20 ₺’ye kadar yükseldi. Öte yandan boyuta göre fiyatlar da değişebilmekte.

Şırdan ne zaman yenir?

Bu yemek de diğer pek çok sakatat yemeği akşam saatlerinde tüketilmekte. Adana’da gün batımıyla birlikte şırdancılar tezgâh açarlar ve satışa başlarlar. Nadir de olsa gündüzleri de bulmak tamamen imkânsız değildir.

Alkol tükettikten sonra yemek yaygın olsa da elbette alkolsüz de tüketilebilir.

Şırdan neyden yapılır?

En çok sorulan sorulardan biri de şırdan havyanın neresi olmaktadır? Geviş getiren hayvanların midesi dört bölümden oluşmaktadır. Bu dört bölümden biri de şirden adlı bölümdür. İşte bu yemek de bu bölümden yapılmakta.

Nasıl yapılır?

Tamamen temizlenmiş olan şirden, pirinç pilavı ile doldurulur. Pişerken ağzının açılmaması için şirdenin ağzı iğne iplikle dikilir. Ardından soslu suda haşlanır.

Nasıl yenilir?

Tabağınızdaki şırdan dolmasını yemeden önce ipini çekip çıkarmalısınız. Yanlışlıkla ipini de yemek istemesiniz. Adana’da pek çok kişi bu yemeğin elle yenilmesi gerektiği konusunda ısrarcı olsa da şırdancı esnafı, çatal bıçak ile yemek fikrine karşı değillerdir ve müşteri isterse çatal bıçak verirler. Hatta bazıları müşteri istemeden verirler.

Yerken üzerine veya içine limon ve çeşitli baharatlar dökebilirsiniz. Ayrıca yanında size biber turşusu da ikram edilir. Yanında ayran veya şalgam içebilirsiniz.

Kırkkat ve mumbar

Adana’da benzer yöntemlerle yapılan iki sakatat dolması daha bilinmektedir ve şırdancıların menüsünde bulunurlar. Bunlar kırkkat ve mumbardır.

Mumbar, ince bağırsak ile yapılan bir dolmadır. Kırkkat ise işkembe ile yapılmaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri

Kuru Kayısının Sağlık Dolu Dünyası
Osmanlı Madeni Paralarının Sırrı Çözüldü: Deliklerin Pratik Amacı Ortaya Çıktı!
Buse Meral ve Aras Bulut İynemli Aşk Yaşıyor!
1 Mayıs 2024 günlük burç yorumu
Meteoroloji saat vererek uyardı!